Nieuws/Binnenland
1989585511
Binnenland

Rechtbank: negatieve complottheorieën Bodegraven moeten stoppen

DEN HAAG - Drie complotdenkers moeten per direct stoppen met hun beschuldigende verhalen over vermeende pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven. Dat is de uitkomst van een kort geding dat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft aangespannen tegen Micha Kat, Joost Knevel en Wouter Raatgever.

De rechter oordeelt in het vonnis dat de drie mannen de al gepubliceerde verhalen van het internet moeten verwijderen. Als zij dat niet doen moeten zij dwangsommen betalen en kunnen zij uiteindelijk zelfs worden gegijzeld. Volgens de rechter is er „geen enkel objectief bewijs voor de vergaande aantijgingen over een satanisch-pedofiel netwerk in Bodegraven.”

De gemeente stapte naar de rechter wegens aanhoudende complottheorieën over een elite die kinderen vermoordt, omdat die tot grote onrust leidden in Bodegraven. Begin dit jaar kwamen tientallen mensen naar begraafplaats Vredehof om bloemen en pamfletten op kindergraven achter te laten, wat nabestaanden verdrietig en boos maakt. De gemeente veroordeelde het verstoren van de grafrust. Voor de begraafplaats geldt een noodverordening. De burgemeester krijgt doodsbedreigingen.

De voorzieningenrechter, die aanvankelijk werd gewraakt door de complotdenkers, moest een afweging maken tussen de vrijheid van meningsuiting en de belangen van de gemeente. Ze oordeelt: „Het belang van de gemeente en haar inwoners om gevrijwaard te blijven van ongefundeerde verdachtmakingen weegt in dit geval zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting van de drie mannen.”

De gemeente Bodegraven komt na het weekend met een reactie. De gemeente laat vrijdag weten eerst de tijd te willen nemen om het vonnis grondig te bestuderen.

Een van de complotdenkers, Wouter Raatgever, werd vorige week veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk, voor het maken van opruiende bedreigende video’s. Die zijn onder meer gericht tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, de advocaat van de gemeente en tegen RIVM-directeur Jaap van Dissel.

Deze week volgde een aangifte van GGD GHOR Nederland, omdat GGD-medewerkers worden bedreigd door complotdenkers die lid zijn van de Telegram-groep De Bataafse Republiek. In deze groep van het trio Kat, Knevel en Raatgever worden namen van vaccineerders genoemd met de oproep op ze te gaan jagen.