Nieuws/Binnenland
1989748
Binnenland

Veel woede om mishandeling

Praag: dit weten we over Armin, Arash, Bijan en de rest

De achtergrondfoto circuleerde al snel na de mishandeling, maar de mannen hebben meer sporen achtergelaten op sociale media.

De achtergrondfoto circuleerde al snel na de mishandeling, maar de mannen hebben meer sporen achtergelaten op sociale media.

AMSTERDAM - Dat de vrienden van ober Miroslav, afgekort Mirek, naar Nederland komen om zelf ’onderzoek te doen’ naar de mishandeling, brengt een nieuwe wending in het verhaal van zeven Nederlandse vrienden die ontsporen tijdens een weekendje Praag. Ondertussen wordt steeds meer bekend over de mannen. Dat ze nu overal op internet te vinden zijn, is ironisch: twee van hen maken hun werk van ’online vindbaar’ worden – al had het nooit op deze manier gemoeten...

De achtergrondfoto circuleerde al snel na de mishandeling, maar de mannen hebben meer sporen achtergelaten op sociale media.

De achtergrondfoto circuleerde al snel na de mishandeling, maar de mannen hebben meer sporen achtergelaten op sociale media.

De foto is inmiddels overal bekend: zeven jongens, breedgeschouderd, korte broeken, stoere blik. Vlak na de mishandeling van Mirek wilde het ministerie van Buitenlandse Zaken de identiteit van de daders niet onthullen, maar de foto op het Instagramaccount van Armin N. leidde al snel tot duidelijkheid. GeenStijl publiceerde de volledige namen, gevolgd door boze sommaties van advocaten.

De man rechts op de foto is Armin N., een fitnesstrainer uit de regio Den Haag. Sportschoolklanten herkenden hem en waren geschokt: de bedeesde Armin toont ineens een andere kant. Een Engelstalige pupil noemt hem ’the most kind, educated and caring man’ die ze in Nederland heeft ontmoet. „Ik geloof dit niet. Het kan niet waar zijn.”

Armin N. deelt veelvuldig foto’s op Instagram van zijn lichaam.

Armin N. deelt veelvuldig foto’s op Instagram van zijn lichaam.

Een andere reageerde eerder al tegenover De Telegraaf. „Hij is een hele rustige jongen, is serieus bezig als personal trainer. Dat hij degene is die zo enorm aan het meppen is…. Onvoorstelbaar”, zei hij (zie link hieronder).

Toch horen we ook andere verhalen. In zijn sportschool herkennen velen hem. Sommigen laten weten het beeld van een lieve, bedeesde jongen ’niet te herkennen’. Iemand stelt smalend dat ’steroïde, drugs en alcohol niet onbekend voor hem zijn’.

Armin N. met bokshandschoen.

Armin N. met bokshandschoen.

Wat wel duidelijk is: Armin was serieus bezig carrière te maken, maakte vlogs, en schreef in 2015 nog op freelancebasis voor een fitnessblog over de zoektocht naar het perfecte lichaam. ’Stress-hormoon cortisol en vetopslag: hoe kun je stress verminderen’, zo luidt een blogpost, net als ’Tips voor droger worden’.

Energiekoning

De broer van Armin, Arash N., werkt voor een online marketingbedrijf in de Rijswijkse Plaspoelpolder. Dat bedrijf is gespecialiseerd in SEO, het online vindbaar maken van bedrijven en opdrachtgevers op internet, bijvoorbeeld door betere scores in Google.

Het bedrijfje blijkt vele dochters te hebben: websites als ’onlineenergievergelijker.nl’ en ’haartransplantatie24.nl’. Maar ook blijkt Arash een verhuisbedrijf te bestieren en maar liefst drie websites te hebben aangemaakt: ’kostenverhuisbedrijf.nl’, ’budgetverhuisservice.nl’ en ’vergelijkverhuisbedrijf.nl’.

Beroemdheden sieren de LinkedIn-pagina van Arash N., met ’positive actions’ als slagzin op de profielfoto.

Beroemdheden sieren de LinkedIn-pagina van Arash N., met ’positive actions’ als slagzin op de profielfoto.

De als eerste genoemde energiewebsite is „één van de meest bezochte energievergelijkers op het web en daar zijn wij trots op!”, zo lezen we op een LinkedIn-pagina, die inmiddels uit de lucht is gehaald. „Jaarlijks maken vele duizenden overstappers gebruik van onze energievergelijker.”

Google

Een derde lid van de groep, Bijan K., presenteert zich als mede-oprichter van het moederbedrijf. „Met behulp van OnlyProgress komt elke website hoog in de zoekmachine te staan”, schrijft hij op LinkedIn, eveneens offline gehaald. Eerder zou hij in het bedrijfsleven hebben gewerkt. Daar heeft hij, naar eigen zeggen, samengewerkt in projecten met Nuon, Eneco en Casema (nu Ziggo).

Toen De Telegraaf vorige week woensdag langsging bij het bedrijf, was er niemand aanwezig. Aan de muur hangt een diploma van N. en een spreuk: ’the best way to hide a dead body is page two of Google’. Bij een bedrijfje onder de zaak kennen ze de mannen wel. En ja, het filmpje van het geweld in Tsjechië hebben ze ook daar gezien. ,,Maar het is verder niet mijn zaak’’, aldus een medewerker.

Foto’s van boksattributen sieren de pagina’s van enkele vrienden.

Foto’s van boksattributen sieren de pagina’s van enkele vrienden.

Andere namen bij de foto zijn Pejman K., broer van Bijan, en Naoufel S., die een vrouw en kinderen zou hebben, maar van wie verder minder bekend is. De gemene deler tussen de mannen: ze houden van een feestje en willen er goedgetraind uitzien. Foto’s van bezoekjes aan dancefestival Mysteryland, goedgevulde tafels met drank, bokshandschoenen en wasbordjes vullen de sociale media-pagina’s van het stel.

Twee mannen werden meteen na de arrestatie vrijgelaten. Zij werden ook niet berecht. Een van hen is een Amsterdamse politieagent, die ook volgens de Tsjechische autoriteiten een ’sussende rol’ heeft gespeeld. Op videobeelden is inderdaad te zien hoe twee mannen proberen de vechtersbazen in toom te houden.

Dat pleit ze vrij – voor de Tsjechen, althans. Lezers reageerden de afgelopen weken massaal op de mishandeling van ober Miroslav, kortweg Mirek, en nemen ook de twee ’sussers’ iets kwalijk. „Waarom heeft de agent zijn vrienden niet bij de politie aangegeven? Waarom ging hij met ze mee op de vlucht? Wat als de ober eraan dood was gegaan?”, schrijft Joan.„Iemand die zulke ’vrienden’ heeft, kan niet zuiver op de graat zijn, en zeker als je agent bent en moet kunnen onderscheiden tussen goed en kwaad”, reageert Nico.

De advocaten van drie cliënten, die eerder sommaties stuurden naar GeenStijl omdat zowel voor- als achternamen van de verdachten werden gepubliceerd, willen of kunnen woensdag tegenover deze krant nog niet reageren. Ook de bedrijven van Bijan K. en Arash N. zijn onbereikbaar, net als Armin N..

Kent u de betreffende heren? Dan horen we graag van u. Stuur uw ervaringen met ze naar [email protected] of via WhatsApp: 06 13650952.