Nieuws/Buitenland
199114012
Buitenland

Doden bij crash vliegtuig in oosten van Oekraïne

Archiefbeeld van een AN-26 in Oekraïne.

Archiefbeeld van een AN-26 in Oekraïne.

CHARKOV - Een van de twee overlevenden van de crash van een Oekraïens militair vliegtuig is in een ziekenhuis overleden. Het dodental steeg zaterdag daardoor tot 26. Vlak na het ongeluk vrijdagavond in Oost-Oekraïne werd al melding gemaakt van 22 doden.

Archiefbeeld van een AN-26 in Oekraïne.

Archiefbeeld van een AN-26 in Oekraïne.

Twee van de inzittenden wisten zich te redden met een sprong uit het vliegtuig toen deze bezig was met de landing en vervolgens crashte. Maar een van hen overleed later alsnog aan zijn zware verwondingen.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei zaterdag dat er onmiddellijk een onpartijdig onderzoek komt naar de oorzaak van het ongeluk. De vluchtrecorders van het toestel zijn een dag na de crash gevonden en veiliggesteld.

De staatsveiligheidsdienst liet weten dat het vliegtuig neerstortte vijf minuten nadat de gezagvoerder had gevraagd om te landen omdat de linkermotor van het tweemotorige vliegtuig het had begeven.

Het vliegtuig werd in 1977 vervaardigd en werd gebruikt voor trainingsvluchten. Het toestel was eerder in normaal gebruik geweest.

Volgens de autoriteiten waren er 27 mensen aan boord van de Antonov AN-26, voornamelijk jonge rekruten van de luchtmachtacademie. Ze waren op de terugweg van een trainingsvlucht. Er waren bemanningsleden en twintig rekruten aan boord.

Aanvankelijk was sprake van 28 inzittenden, maar waarschijnlijk is één rekruut niet verschenen voor de oefening.

De crashlocatie ligt ongeveer 40 kilometer van de Russische grens in Oost-Oekraïne. Maar buiten de gebieden waar door Rusland gesteunde separatisten sinds 2014 vechten tegen de troepen van de regering in Kiev.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop