Nieuws/Binnenland
1991217415
Binnenland

Amerikaanse bulldog had baasje met virus

Corona bij hond en drie katten in Nederland

Afbeelding ter illustratie.

Afbeelding ter illustratie.

Den Haag - Voor het eerst in Nederland hebben drie katten en een hond aantoonbaar corona opgelopen. Experts waarschuwen vooral dierenliefhebbers die zelf besmet zijn met het virus.

Afbeelding ter illustratie.

Afbeelding ter illustratie.

De drie katten en de hond zijn onder de loep genomen tijdens een breder onderzoek naar besmettingen bij nertsenbedrijven in Brabant. Uit testen blijkt dat drie katten en een hond antistoffen hebben die duiden op een eerdere besmetting met het coronavirus.

Baasje met corona

Het gaat om drie ’boerderijkatten’ die leven rond de nertsenstal waar eerder een uitbraak is vastgesteld. De hond, een 8-jarige Amerikaanse bulldog, had een baasje met corona. De hond had ademhalingsproblemen en is op 30 april geëuthanaseerd. Het coronavirus kon niet worden vastgesteld, maar uit een bloedmonster blijkt dat de viervoeter wel positief voor antistoffen was. Dat betekent dat in ieder geval duidelijk is dat de bulldog besmet is geweest. Het is onduidelijk of de ademhalingsproblemen het gevolg waren van corona of van ander lijden.

"Van honden met een korte snuit weten we dat ze achterliggende ademhalingsproblemen hebben"

Van mensen is bekend dat personen met ‘onderliggend lijden’ tot de risicogroep horen, maar of dat bij de Amerikaanse bulldog en andere net zo is valt nog weinig over te zeggen, vertelt dierenarts Kelly Kessen van Dier&Recht. ,,Er wordt gezegd dat mopshonden gevoeliger zouden zijn voor corona dan andere rassen”, vertelt ze. ,,Maar die honden zijn altijd benauwd. Van honden met een korte snuit weten we dat ze achterliggende ademhalingsproblemen hebben, maar het is niet bekend of ze daardoor gevoeliger zijn voor corona.”

Minister Schouten (Landbouw) liet al onderzoek doen naar corona onder katten. Vanwege de besmetting bij de hond gaan experts nu ook kijken naar hoe het virus zich gedraagt bij honden.

RIVM-richtlijn niet gewijzigd

De CU-bewindsvrouw laat weten dat de RIVM-richtlijn voor huisdieren niet wijzigt. „Mensen die ziek zijn moeten contact met hun huisdieren vermijden en anderhalve meter afstand houden. Zorg dat iemand anders de hond uitlaat”, legt de bewindsvrouw uit.

"Mensen die ziek zijn moeten contact met hun huisdieren vermijden"

„Als een hond of kat ziekteverschijnselen krijgt moeten mensen naar de dierenarts gaan. Dan kan worden vastgesteld wat er aan de hand is. Ga ook niet aaien of knuffelen als het dier ziek is”, zegt Schouten verder.

Testen

Dierenartsen worden opgeroepen om corona-verschijnselen of positieve testen te melden. „Wij willen de informatie graag hebben om te weten hoe het zich verspreid. We zien nu enkele gevallen waar het speelt”, zegt de minister. Ze benadrukt, mede op basis van internationale gegevens, dat huisdieren in alle gevallen door hun baasje zijn besmet en niet andersom. Volgens Schouten kunnen huisdieren getest worden op corona: „Dierenartsen hebben die testen. Er is voldoende capaciteit, want er is niet sprake van een massale behoefte aan testen.”

"Waar het voornamelijk op lijkt is dat mensen die verschijnselen hebben die lijken op het coronavirus, hun dier aansteken"

Het laatste dat je wil is dat de vele loslopende katten het virus massaal verspreiden in woonwijken, maar volgens Kim Koman van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) is daar ‘nu nog geen enkel bewijs voor’. ,,Waar het voornamelijk op lijkt is dat mensen die verschijnselen hebben die lijken op het coronavirus, hun dier aansteken”, vertelt ze. ,,Andersom zijn daar nog geen voorbeelden van bekend.”

Natuurlijk is het in theorie mogelijk dat een dier een rol speelt in een besmetting, legt ze uit: ,,Omdat het virus natuurlijk wel in de vacht kan zitten. Alle wezens die een virus dragen, kunnen het in theorie wel verspreiden. Maar of het ook in de kleine druppeltjes zit als een hond bijvoorbeeld niest: daar lijkt het niet op.”