Nieuws/Binnenland
199127713
Binnenland

Coronacrisis: woensdag 12 mei

LIVE | Van Dissel niet bang dat besmettingen plots weer zullen toenemen

AMSTERDAM - Al ruim een jaar worden Nederland en de wereld in de greep gehouden door het coronavirus. Hoe snel weten we ons een weg te vaccineren uit deze crisis? Volg hier het laatste nieuws.

19.33 - Partijen willen ook bibliotheken weer open laten gaan

Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen dat ook bibliotheken volgende week weer open mogen, mits de situatie in de ziekenhuizen dat toelaat. D66, CDA, PvdA en ChristenUnie dienen een voorstel daartoe in tijdens het debat over de aanpak van het coronavirus.

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt het krom dat boekwinkels, zij het met beperkingen, wel open zijn en bibliotheken niet. „Je mag wel naar binnen lopen en een boek kopen, maar niet naar binnen lopen en een boek lenen.” Hij vindt dat bibliotheken een „belangrijke lokale functie” hebben en dat heropening waarschijnlijk niet tot meer regionale reisbewegingen leidt.

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde begin deze maand om bibliotheken bij stap twee van het heropeningsplan open te laten gaan met inzet van toegangstesten. Maar de invoering van toegangstesten heeft vertraging opgelopen en boven wil het kabinet toegangstesten niet inzetten voor bibliotheken. De partijen willen nu dat bibliotheken alsnog deel gaan uitmaken van de tweede stap van de versoepelingen, die onder voorbehoud volgende week wordt gezet.

18.22 - Van Dissel niet bang voor toename

De kans dat het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnamen binnenkort weer omhoog zal schieten is volgens Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet groot. Volgens hem is „met enige zekerheid te voorspellen” dat de dalende trend niet ineens weer zal ombuigen tot een toename.

De directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding herhaalde woensdag in de Tweede Kamer dat er wat hem betreft „voldoende zekerheid is dat we dalen”, zodra het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten 20 procent lager ligt dan tijdens de piek van eind april. Dan kunnen de volgende versoepelingen worden doorgevoerd. Het gaat Van Dissel en het Outbreak Management Team (OMT), waarvan hij de voorzitter is, om het zevendaags gemiddelde.

Het lijkt in dit opzicht de goede kant op te gaan: uit ziekenhuiscijfers blijkt dat het gemiddelde al stevig daalt. Als dat nog even doorzet, wordt aan de voorwaarde van het OMT voldaan. Van Dissel verwacht van de versoepelingen die het kabinet volgende week wil doorvoeren „een gering effect” op verspreiding van het virus. Hij heeft „al met al vertrouwen dat stap 2 goed kan”, zei hij, want de piek lijkt achter ons te liggen.

De topinfectioloog wijst erop dat de besmettingscijfers afnemen doordat steeds meer mensen immuun zijn voor het coronavirus, zowel door vaccinatie als door eerder doorgemaakte infecties. Juist daarom is Van Dissel niet bang voor een plotselinge omslag.

Hij zei er wel bij dat in de modellen van het RIVM diverse aannames worden gedaan. Zo is de hoop dat vaccinatie niet alleen ziekte voorkomt, maar er ook voor zorgt dat mensen het virus nauwelijks nog bij zich dragen en doorgeven aan anderen. Daarover komen uit wetenschappelijke hoek „gunstige berichten”, aldus Van Dissel, maar 100 procent zekerheid is daar niet over te geven. Als mensen na vaccinatie toch nog vaak het virus doorgeven aan anderen, terwijl ze zelf niet ziek worden, dan zal het indammen van de pandemie langzamer gaan.

Tegelijkertijd blijft opvolging van de basismaatregelen belangrijk, benadrukte Van Dissel. Hij wees erop dat nog altijd veel mensen in Nederland het virus bij zich dragen. Na Zweden telt Nederland nog de hoogste besmettingsgraad van de EU. Dat vindt de RIVM-bestuurder „niet fraai.”

17.33 - Helft van basisscholen heeft nog geen zelftesten ontvangen

De helft van de 6700 basisscholen heeft nog geen zelftesten ontvangen, terwijl het Ministerie van Onderwijs van plan was alle coronatesten deze week onder scholen verdeeld te hebben. De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) vindt het teleurstellend. „De testen lagen bijna nog eerder in de supermarkt dan op school.”

Volgens AVS had het ministerie beloofd om voor 11 mei alle basisscholen te voorzien van coronazelftesten voor hun docenten. Maar door een vertraging in een levering is dit niet gelukt. Het ministerie verwacht aan het eind van deze week 90 procent van alle testen bezorgd te hebben. Volgende week zullen alle basisscholen de testen voor docenten ontvangen hebben, volgens het ministerie.

„Het ministerie deed tien werkdagen over het bezorgen van 50 procent van de testen”, zegt een woordvoerder van AVS. „Nu willen ze de rest van de testen binnen een paar dagen geleverd hebben.” De woordvoerder vindt dat het onderwijs hoger op het prioriteitenlijstje van het demissionair kabinet moet komen. „Eigenlijk zouden ze alle leraren moeten vaccineren, net zoals het zorgpersoneel. Onderwijzers komen lopen veel risico doordat ze met zoveel kinderen in aanraking komen.”

16.35 - Indiase coronavariant tot nu toe vier keer opgedoken in Nederland

Het RIVM heeft in Nederland tot dusver vier gevallen van de Indiase variant van het coronavirus gevonden. De variant lijkt volgens het instituut mogelijk extra besmettelijk, maar niet van invloed op de werking van de coronavaccins die nu worden gebruikt.

De eerste resultaten van het onderzoek naar de invloed van de Indiase variant op de werking van de vaccins zijn „bemoedigend”, aldus viroloog Chantal Reusken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. „Maar er is nog veel onzekerheid.” Het RIVM onderzoekt wekelijks ongeveer 1500 willekeurige monsters van het virus, die worden aangeleverd door laboratoria uit heel Nederland. In totaal 18.877 monsters uit de willekeurige steekproef werden geanalyseerd. Het overgrote deel van die monsters bevatte de Britse variant.

Hoe snel de Indiase variant al in Nederland rondgaat is volgens het RIVM lastig te zeggen. „In Engeland vormt deze variant een toenemend aandeel van de besmettingen”, aldus Reusken. „Wij houden het nauwlettend in de gaten.” Om verdere verspreiding tegen te gaan heeft Nederland al het vliegverkeer met India stilgelegd.

15.12 - Noren stoppen met AstraZeneca en wachten met coronavaccin Janssen

Noorwegen stopt definitief met het coronavaccin van het Brits-Zweedse AstraZeneca en wacht met het gebruik van het Janssen-vaccin uit Leiden (Johnson & Johnson). Premier Erna Solberg wees op het risico van bloedproblemen na een inenting. De bijwerkingen zijn weliswaar zeldzaam, maar ernstig, rechtvaardigde ze het besluit.

Janssen en AstraZeneca worden officieel geschrapt uit het vaccinatieprogramma, maar een inenting met Janssen wordt mogelijk als je dat zelf wil.

Noorwegen stopte op 11 maart al met AstraZeneca naar aanleiding van zeer zeldzame bijwerkingen bij jongere mensen die er bloedstolsels door kregen. Enkele gevaccineerden moesten in een ziekenhuis worden behandeld.

Denemarken besloot eerder deze maand als eerste land om helemaal te stoppen met het gebruik van het middel van Janssen, maar veel andere landen vinden dat te ver gaan. De Europese medicijnenwaakhond EMA en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben het vaccin van Janssen goedgekeurd. Zij wijzen erop dat de gevaarlijke bijwerkingen nauwelijks voorkomen. Het middel hoeft in tegenstelling tot andere in de EU gebruikte vaccins maar één keer te worden toegediend.

14.34 - In VS hadden 28 mensen last van trombose na prik Janssen-vaccin

In de Verenigde Staten hebben 28 mensen last gekregen van trombose en een lager aantal bloedplaatjes nadat ze waren ingeënt met het coronavaccin van Janssen. Er zijn meer dan 8,7 miljoen mensen gevaccineerd met het middel in de VS.

Het nationaal Centrum voor Ziektecontrole en Preventie (CDC) zegt dat de meeste gevallen van trombose en een lager aantal bloedplaatjes werden vastgesteld bij vrouwen tussen de 30 en 49 jaar oud.

De VS hebben een tijd niet geprikt met het middel van Janssen, ook wel Johnson & Johnson, vanwege de bijwerkingen. Ook in Europa zijn een paar landen gestopt met het middel. In Nederland wordt het nog wel gebruikt, omdat de voordelen opwegen tegen de mogelijke bijwerkingen.

13.50 - België gaat tweede AstraZeneca-prik flink eerder geven

Belgen die worden ingeënt met het coronavaccin van AstraZeneca krijgen hun tweede prik in het vervolg een stuk sneller. Daardoor zijn zij mogelijk al tot drie weken eerder helemaal beschermd.

België wachtte, net als Nederland, tot dusver twaalf weken voor het toedienen van de tweede dosis. Dat zou betekenen dat de laatste Belg begin september zijn tweede prik zou krijgen. Maar het AstraZeneca-vaccin wordt alleen gebruikt voor mensen van 41 jaar en ouder, en die zijn half juni al allemaal een eerste keer aan de beurt gekomen, schrijven Belgische media. Het zou jammer zijn de doses die AstraZeneca nadien nog levert tot de nazomer te laten liggen.

Wie nu de eerste AstraZeneca-prik krijgt, kan voortaan over acht weken terugkomen voor de tweede. Het inenten met AstraZeneca is daardoor in België mogelijk al half augustus helemaal afgerond.

De tussentijd bij de vaccins van Pfizer en Moderna was altijd al een stuk korter, met respectievelijk vijf en vier weken.

12.43 - ’Duizenden proberen wekelijks voor te dringen bij prik’

Duizenden Nederlanders proberen een vaccinatie-afspraak in te plannen, nog voor ze aan de beurt zijn. De GGD belt wekelijks bijna 3000 onrechtmatige afspraken af. „Als je voordringt, neem je een plek van iemand in die deze vaccinatie misschien nog harder nodig heeft dan jij. Wacht alsjeblieft op je beurt.” Dat zegt een woordvoerder van de GGD tegen RTL Nieuws. Dagelijks plannen zo’n 85.000 mensen een afspraak in voor hun coronavaccinatie.

Maar ongeveer 0,5 procent van die afspraken wordt gemaakt door mensen die daarvoor nog niet in aanmerking zijn gekomen, meldt de GGD. Dat betekent dat er iedere week zo’n 2975 mensen proberen voor te dringen bij het maken van een vaccinatie-afspraak.

12.00 - ’Huisartsen veel gebeld door mensen die prullenbakvaccin willen’

Huisartsenpraktijken worden de afgelopen dagen veel gebeld door mensen die een overgebleven vaccin tegen het coronavirus willen. „Mensen staan te springen om een vaccin, Nederland wil heel graag gevaccineerd worden”, zegt Marlies Schijven, hoogleraar chirurgie aan het academisch ziekenhuis Amsterdam UMC en een van de initiatiefnemers van Prullenbakvaccin.nl. Die site moet voorkomen dat vaccindoses ongebruikt weggegooid worden. De site trekt momenteel ongeveer 70.000 bezoekers per uur.

Op Prullenbakvaccin.nl kunnen mensen die gevaccineerd willen worden, zien of een praktijk bij hen in de buurt vaccindoses over heeft. De initiatiefnemers weten niet hoeveel mensen inmiddels zo zijn gevaccineerd, en hoeveel vaccindoses dus niet hoefden te worden weggegooid.

Vanwege de grote interesse is de site dinsdag iets aangepast. Op de landkaart van Nederland staan alleen nog de locatiegegevens van huisartsenpraktijken die aangeven dat ze vaccins beschikbaar hebben. Die kleuren blauw. Deelnemende praktijken zonder beschikbare doses zijn oranje en staan alleen vermeld als bijvoorbeeld „locatie #9.”

Volgens Schijven zijn meer dan honderd locaties inmiddels aangemeld voor de site. Alle aangemelde praktijken worden afzonderlijk benaderd om te controleren of de aanmeldingen echt zijn en ze inderdaad overblijvende vaccins willen aanbieden. Hoeveel praktijken daadwerkelijk deelnemen, is nog niet bekend, en dat kan per dag wisselen. De bevestigde deelnemers op de site zijn verspreid over het hele land, van Friesland tot Limburg en van Groningen tot Zeeland.

De site houdt zich aan het vaccinatieprogramma van de overheid, benadrukt Schijven. „Het is niet zo dat mensen recht hebben op een vaccin. Als jij om wat voor reden dan ook niet wilt wachten tot je wordt uitgenodigd, kun je een poging wagen voor een restvaccin. De huisarts zal dan samen met jou nagaan of hij of zij je dat wil toebedelen. Uiteindelijk is het aan de huisarts in samenspraak met de persoon. Het kan dus ook zo zijn dat iemand anders de prik krijgt. Wij proberen alleen overgebleven vaccins te redden van de prullenbak.”

11.50 - Invoering coronapas stap dichterbij in Frankrijk

Het Franse lagerhuis is akkoord gegaan met de invoering van een coronapas waarmee mensen toegang krijgen tot festivals, sportwedstrijden en andere evenementen met meer dan duizend bezoekers. De regering wil deze „gezondheidspas” gebruiken om de economie tijdens de pandemie weer veilig te heropenen.

De pas, die nog door het hogerhuis goedgekeurd moet worden, laat zien dat iemand is gevaccineerd tegen Covid-19, een negatieve testuitslag heeft of recent is hersteld na een besmetting. De regering hoopt deze vanaf 9 juni in gebruik te nemen.

De coronamaatregelen in Frankrijk worden langzaamaan versoepeld. Op 19 mei gaan de terrassen, musea, winkels en bioscopen in het land weer open. Drie weken later volgen de gebedshuizen en sportstadions voor maximaal 5000 bezoekers en zijn buitenlandse toeristen weer welkom in Frankrijk.

Ongeveer 18,5 miljoen Fransen hebben inmiddels een eerste coronavaccinatie gehad. Dat is ruim 35 procent van de volwassen bevolking. In totaal 8,2 miljoen van hen hebben ook een tweede prik gehad en zijn nu maximaal beschermd bij een besmetting met het coronavirus.

11.45 - Gevaccineerde reiziger niet meer in quarantaine in Duitsland

Reizigers die volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, hoeven op termijn vermoedelijk niet meer in quarantaine als ze naar Duitsland gaan. De Duitse regering wil de quarantaineregels voor ingeënte mensen verregaand versoepelen, meldt een ingewijde.

Gevaccineerde Nederlanders gaan mogelijk niet profiteren van het nieuwe beleid. Dat heeft volgens de bron namelijk geen betrekking op mensen uit bepaalde risicogebieden. De Duitse autoriteiten beschouwen Nederland als een zogeheten hoogincidentiegebied. Daardoor gelden strenge regels voor Nederlanders die naar het buurland gaan.

Gevaccineerde mensen ontkomen naar verluidt alleen aan de vaccinatieplicht als ze zijn ingeënt met een middel dat is goedgekeurd in de EU. Het gaat dan om de coronavaccins van BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca en het Leidse Janssen, dat ook bekendstaat als het vaccin van Johnson & Johnson.

11.10 Huisartsen krijgen vergoeding voor extra werk rond vaccinaties

Huisartsen krijgen een aanvullende vergoeding voor het extra werk dat ze hebben gekregen door de coronavaccinaties en de pauze met het vaccin van AstraZeneca. Ze moesten door de onderbreking bijvoorbeeld patiënten afbellen en later, toen het vaccineren werd hervat, opnieuw uitnodigen. Ook voor het selecteren en uitnodigen van patiënten uit bepaalde medische risicogroepen, die met voorrang worden geprikt door de GGD of door teams die mensen thuis vaccineren, krijgen de huisartsen een extra bedrag.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft nieuwe afspraken over vergoedingen gemaakt met het ministerie van Volksgezondheid. Dat was volgens de vereniging nodig „omdat de werkzaamheden van huisartsen voor de Covid-vaccinaties veel meer behelzen dan we vooraf wisten.” Zo werden huisartsen overspoeld met vragen van patiënten, „wat een forse belasting is voor de medewerkers in de praktijken. Ook vergt de uitvoering van de vaccinaties sowieso meer tijd dan vooraf verwacht”, aldus de LHV.

Huisartsen vaccineren mensen tussen de 60 en 64 jaar met het vaccin van AstraZeneca. Het gebruik daarvan lag vanwege meldingen over zeldzame, maar ernstige bijwerkingen enige tijd stil. Het gaat om de combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes. Dat specifieke ziektebeeld doet zich vooral voor bij jongere mensen. Voor de 60-plussers is de kans om ernstig ziek te worden van het coronavirus vele malen groter dan het risico op zeldzame bijwerkingen.

In totaal bedraagt de aanvullende vergoeding voor de huisartsenpraktijken 2 euro per ingeschreven patiënt. Voor de vaccinatie van patiënten die zelf langs kunnen komen, krijgen huisartsen 21 euro per toegediend vaccin. Dat bedrag blijft hetzelfde. Voor de thuisvaccinatie van niet-mobiele ouderen geldt een veel hoger tarief, van ruim 90 euro. „Dit traject is erg arbeidsintensief, door de specifieke voorbereidingen en uitvoeringseisen die dit met zich meebrengt”, legt de LHV uit.

10.32 - Werkstraf van 150 uur voor schoppen politiehond

Een 36-jarige man uit Noordwijk die verdacht wordt van het belagen van een hondengeleider en het schoppen van zijn diensthond Vito, is woensdag in de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur. Ook moet hij de agent 500 euro schadevergoeding betalen. Het OM had een werkstraf van 200 uur geëist en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

De verdachte Dick van D. bezocht met zijn jongere broer en andere familieleden op 14 maart een demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Malieveld in Den Haag. Die eindigde met rellen en charges van de ME.

De Noordwijker zegt dat hij zijn broertje wilde redden toen die na het gooien van een blikje naar de politie zou worden gearresteerd en te pakken was genomen door de politiehond. De verdachte, die zichzelf een dierenliefhebber noemt, bekent dat hij de hond heeft geschopt, al was het geen doodschop zoals de politie beweert. Justitie beschouwt dit als het belemmeren van een arrestatie. De hond liet los en stond korte tijd versuft op vier poten te wankelen. De dierenarts stelde later vast dat de hond last had van de milt en nieren.

„Er kwam een overlevingsinstinct in me op om hem te redden. Ik heb de hond getrapt, maar niet zo hard als wordt beweerd. Toen kreeg ik een klap op mijn hoofd met een wapenstok en werd alles zwart voor mijn ogen. Ik ben weggestrompeld in het gras gaan liggen met mijn handen omhoog en toen hebben ze alsnog die hond bovenop me gezet”, klaagde Van D. over het toegepaste politiegeweld. Hij gaat daarvan nog aangifte doen met zijn advocaat. Het was naar eigen zeggen zijn eerste demonstratie die hij bezocht. „Wat ik daar heb gezien kan absoluut niet door de beugel. Ik kan heel slecht tegen onrecht.”

09.15 - Nauru claimt wereldrecord: iedereen ingeënt

Eilandstaat Nauru in de Stille Oceaan zegt een „wereldrecord” te hebben neergezet in de strijd tegen het coronavirus. Het ministaatje heeft alle volwassenen een eerste dosis gegeven van een coronavaccin.

De regering zegt dat 7392 mensen zijn ingeënt. Dat komt neer op ongeveer 108 procent van de volwassen bevolking, omdat ook buitenlanders een prik kregen. „De nationale coronavirus taskforce is enorm blij met dit wereldrecord en bedankt iedereen op Nauru”, aldus een officiële verklaring.

Inwoners van Nauru hoefden zich het afgelopen jaar weinig zorgen te maken over het coronavirus. Hun eiland behoort tot de laatste plaatsen op aarde waar geen besmettingen zijn gemeld. Toch kreeg het land AstraZeneca-vaccins via het internationale programma Covax. Daarmee kon in enkele weken tijd de hele volwassen bevolking worden gevaccineerd.

07.03 Vaccinatieprogramma voor zeevarenden begint half juni

Medio juni start een vaccinatieprogramma voor zeevarenden. Daarvoor komen alle zeevarenden in aanmerking die werken op zeeschepen onder Nederlandse vlag of in Nederlands beheer. Door de prikken kunnen mensen hun werk aan boord van zeeschepen wereldwijd veilig voortzetten, stelt de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KNVR). Die voert het beheer over het programma.

06.25 Ruim 4000 nieuwe coronadoden in India, dodental voorbij 250.000

Het Indiase dodental als gevolg van de coronapandemie is voorbij de 250.000 gegaan. Het lokale ministerie van gezondheid meldt woensdag 4205 coronadoden, waarmee het totale dodental op 254.197 komt.

De afgelopen 24 uur zijn er 348.482 nieuwe besmettingen gemeld, waarmee het totale bevestigde besmettingen op ruim 23,3 miljoen komt te staan. Experts vermoeden dat de werkelijke aantallen aanzienlijk hoger liggen.

05.01 Fors meer klachten over geluidsoverlast sinds corona

Sinds de corona-uitbraak in Nederland is er flink meer geklaagd over geluidsoverlast. Dat concludeert dataplatform LocalFocus na een analyse van politiecijfers. De politie kreeg tussen maart 2020 en februari 2021 bijna 187.000 herriemeldingen, tegenover 120.000 in dezelfde periode het jaar ervoor.

Dat betekent een stijging van ruim 50 procent van het aantal meldingen in coronatijd. In alle provincies en gemeenten in Nederland is meer geklaagd over geluidsoverlast dan in het jaar ervoor. Ook is er in alle onderzochte maanden meer geklaagd dan dezelfde periode een jaar eerder. Augustus had met een toename van ruim 70 procent veruit de hoogste piek, maar ook de eerste twee maanden van dit jaar lag het aantal meldingen bijna dubbel zo hoog dan het jaar ervoor, ziet LocalFocus.

In provincie Noord-Holland steeg het aantal overlastmeldingen met ruim 80 procent het hardst. De luidruchtigste gemeente in coronatijd is gezien de meldingen Groningen, gevolgd door Den Helder, Zandvoort, Leiden en Utrecht.

De meldingen die toenamen betroffen vooral geluidshinder in het algemeen, zoals herrie van buren of mensen op straat. Overlast door evenementen en horeca daalde tijdens de coronatijd.

04.07 WHO: Indiase coronavariant tot nu toe in 44 landen ontdekt

De Indiase coronavirusvariant B.1.617 is tot nu toe al in 44 landen vastgesteld, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag. Het grootste aantal besmettingen met de variant buiten India is waargenomen in Groot-Brittannië, blijkt uit de analyse van ruim 4500 monsters. De Indiase variant zou ook 11 keer in Nederland zijn waargenomen, blijkt uit de data gepubliceerd op het platform GISAID. Coronavirusvariant B.1.617 werd in oktober voor het eerst waargenomen.

Eerder liet de WHO al weten dat de mutatie, die besmettelijker lijkt, als wereldwijd probleem wordt gezien. Mogelijk is de variant ook iets resistenter tegen vaccins. Twee weken geleden waarschuwde de WHO nog niet te snel conclusies te trekken. De variant staat nu op eenzelfde lijst als de virussoorten ontdekt in Groot-Brittannië, Brazilië en Zuid-Afrika. Dit in eerste instantie omdat het zich sneller lijkt te verspreiden.

Meerdere landen, waaronder ook Nederland, weren al weken vluchten uit India. In België is al iemand in een verpleeghuis overleden aan de gevolgen van de Indiase virusvariant. Het aantal besmettingen in India is in de afgelopen weken in hoog tempo gestegen.

02.03 Mogelijk minder vaccins van Janssen geleverd

Mogelijk worden er minder vaccins van Janssen geleverd. Dat komt door productieproblemen bij de fabriek van moederbedrijf Johnson & Johnson in de Verenigde Staten, aldus demissionair coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij had deze maand gehoopt op een „stabiele instroom” van ongeveer een miljoen vaccins tegen het coronavirus. Maar zover is het niet gekomen.

De Amerikaanse voedsel- en medicijnenautoriteit FDA heeft onlangs een fabriek gesloten waar grondstoffen voor het vaccin van Janssen werden gemaakt. Er waren onder meer problemen met hygiëne. Johnson & Johnson gaat er nog wel van uit dat het dit jaar nog steeds de beloofde 200 miljoen coronavaccins van Janssen aan de Europese Unie plus Noorwegen en IJsland zal leveren.

Ook blijven de leveringen van farmaceut AstraZeneca onvoorspelbaar, aldus De Jonge. „De ene week zijn ze heel hoog, de andere week zijn er geen leveringen.” De EU is daarom een proces begonnen tegen het bedrijf.

Een woordvoerster van Janssen gaat desgevraagd niet in op precieze aantallen, maar bevestigt de lezing van De Jonge. Voor dit jaar stonden 11,3 miljoen leveringen aan Nederland gepland als onderdeel van 200 miljoen leveringen aan de Europese Unie. Ondertussen wordt met „man en macht” gewerkt om de fabriek in de Verenigde Staten weer operationeel te krijgen. Het is nog niet bekend wanneer de productie daar weer kan worden opgestart.