Nieuws/Binnenland
1991487303
Binnenland

Experts: 40-plusser kan AstraZeneca nemen

Archiefbeeld

Archiefbeeld

Den Haag - Minister Hugo de Jonge legde de vaccinatie met AstraZeneca stop na meldingen van bijwerkingen en na een week werd deze hervat voor 60-plussers. In het Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde berekenen vijf experts dat deze pauze 0,3 gevallen van ernstige trombose voorkwam, maar wel leidde tot 90 extra ziekenhuisopnames en 30 opnames op de ic.

Archiefbeeld

Archiefbeeld

De auteurs Dominique Maas, Kees Kramers, Hans Smit, Saskia Middeldorp en Ira Helsloot vinden de prikpauze niet proportioneel. ,,Op basis van onze berekeningen is het duidelijk dat de gezondheidswinst van de prikpauze niet opweegt tegen de gezondheidsrisico’s. Graag merken wij nog op dat een SARS-CoV-2-infectie zelf ook een sterke risicofactor is voor het ontwikkelen van een diepveneuze trombose of longembolie.”

Volgens de auteurs zijn er drie bestuurskundige mechanismen die het besluit van minister De Jonge mogelijk kunnen verklaren: ,,(a) adviseurs die redeneren vanuit een smalle opvatting; (b) politici die beweren dat zij met geen mogelijkheid kunnen afwijken van dit eenzijdige advies; en (c) politici die druk ervaren om het beleid van andere landen te volgen.”

Ze vervolgen: ,,Onze berekeningen laten zien dat bestuurlijke besluiten niet altijd logisch volgen uit risico-inschattingen op basis van objectieve gegevens. Politici en de maatschappij moeten zich hiervan bewust zijn en ervoor zorgen dat besluiten redelijkerwijs op een objectieve manier worden onderbouwd. Of simpeler gezegd: angst is een slechte raadgever.”

40-plussers

De experts zijn ook overtuigd dat 40-plussers prima met AstraZeneca gevaccineerd kunnen worden. ,,Zeker als zij risicofactoren hebben voor ernstige morbiditeit en mortaliteit door Covid-19. Voor hen geldt dat wachten met vaccineren een hoger risico oplevert dan vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin. Daar komt bij dat hoe langer de vaccinatie uitgesteld wordt, hoe groter het risico op sterfte door Covid-19.”

In Nederland is het geschatte risico op ernstige trombose op een ongebruikelijke plaats én trombocytopenie bij AstraZeneca ongeveer 1 op 100.000 gevaccineerden (0,001%) en het risico op sterfte door deze zeldzame bijwerking 1 op 400.000 gevaccineerden (0,00025%).

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo