Nieuws/Binnenland
1992291691
Binnenland

’Er moet meer nadruk op ventilatie’

Professor: RIVM moet aerosols in beleid opnemen

Professor Daniel Bonn wil dat het RIVM meer communiceert over ventilatie.

Professor Daniel Bonn wil dat het RIVM meer communiceert over ventilatie.

HILVERSUM - Het RIVM kijkt te weinig naar aerosols. Dat stelt Daniel Bonn, hoogleraar complexe vloeistoffen, in het tv-programma EenVandaag.

Professor Daniel Bonn wil dat het RIVM meer communiceert over ventilatie.

Professor Daniel Bonn wil dat het RIVM meer communiceert over ventilatie.

„Als iemand in een lift een hoestbui heeft gehad, dan zijn kleine druppeldeeltjes een kwartier later nog steeds aanwezig. Wanneer de liftdeuren open zouden blijven staan, duurt het altijd nog zo’n twee minuten voordat die heel fijne risicodruppels uit de lucht verdwenen zijn.”

Bonn is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en adviseert niet in een lift te stappen maar de trap te nemen, als dat mogelijk is. „Een ziekenhuislift waarin coronapatiënten worden vervoerd, daar zou ik al helemaal niet in gaan staan.”

Gezondheidsinstituut RIVM onderschrijft volgens hem dat de risicodruppeltjes (aerosols) tot besmetting leiden, maar heeft het beleid daar niet op aangepast. „Dat vind ik raar, juist omdat het RIVM als uitgangspunt ’Better safe than sorry’ hanteert. Door zangkoren, carnaval, kerkdiensten en après-ski zijn toch een heleboel besmettingen geweest.”

Bonn adviseert om vooral buiten op het terras te gaan zitten en niet binnen. De wetenschapper adviseert ook ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten voor de broodnodige ventilatie. „Als de ramen op je werkplek open kunnen tenminste.”

Het RIVM gaat uit van besmetting via grote druppels, daarom moeten we anderhalve meter afstand houden. Volgens Bonn is het instituut op de hoogte van het onderzoek naar ventilatie. „Via uitingen die zijn gedaan in kranten is wel duidelijk dat ze ons onderzoek hebben gelezen.”

Reactie RIVM

Het RIVM was aanvankelijk niet meteen bereikbaar voor commentaar, maar komt zondagavond nog met een reactie op de uitlatingen van prof. Bonn.

„Als aerogene verspreiding - door de lucht - een heel grote rol speelde, zoals bij mazelen of waterpokken, dan had de aanpak in ziekenhuizen geleid tot een grote uitbraak van corona.” Een woordvoerder: „Die is uitgebleven. We zijn zelfs tamelijk succesvol in het bestrijden van dit virus.”

’Wel een rol, maar kleine’

„Hoe infectieus, hoe besmettelijk, zijn die kleine druppeltjes voor de verspreiding van corona? Daar gaat het om”, vervolgt de woordvoerder. „Het RIVM zegt niet dat er helemaal geen aerogene verspreiding plaatsvindt, maar de grote bulk komt van grote druppels, niet van kleine.”

Op 27 mei werd een artikel op de website geplaatst waarin het RIVM uitlegt waarom het vindt dat ’nog niet is aangetoond dat aerogene transmissie een rol speelt bij de verspreiding van het virus’, waarbij wordt ingegaan op de wetenschappelijke literatuur, die nog geen overtuigend bewijs zou leveren.