Nieuws/Buitenland
1992752
Buitenland

Campagne tegen castratie valt slecht

Belgische boeren boos: ’Ja, ja, met een meske’

BRUSSEL - Een radiocampagne tegen castratie van biggen van dierenrechtenorganisatie Gaia is verkeerd gevallen bij Belgische varkensboeren. De boeren worden „wreed” genoemd en in het spotje volgt een volgens Gaia „scherpe” beschrijving van het ritueel.

„Goeiendag, wij zijn de wrede boeren. Weet ge, wij snijden de ballen af van biggen. Ja, met een meske. Hier se, zonder verdoving, tjakaa. Hoort dat varken eens tieren, godverdoeme. En nu efkes die ballen eruit knijpen”, reageert een boer sarcastisch tegenover persbureau BELGA.

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) noemt het spotje „misleidend, onaanvaardbaar en laag-bij-de-grond.” Volgens de organisatie leveren de boeren veel inspanningen om een alternatief te vinden.

Berengeur

Gaia strijdt al sinds 2000 tegen biggencastratie, maar boeren weigeren ermee te stoppen, zo stelt de organisatie, die veel lof kreeg voor de undercover videobeelden uit verschillende ’horrorslachthuizen’ bij onze zuiderburen. „Op den duur moeten we geloven dat boeren graag ballen van varkens uittrekken”, zegt een woordvoerder.

Biggen worden gecastreerd om de onaangename ’berengeur’ te voorkomen die kan vrijkomen bij het verhitten van het vlees. De biggen kunnen er ook tegen worden ingeënt maar die dieren worden niet overal toegelaten, zoals in Duitsland, de belangrijkste afzetmarkt voor Vlaamse varkenshouders.