Nieuws/Buitenland
1995351
Buitenland

’Telefoons advocaat Trump afgetapt’

Donald Trump (l) en Michael Cohen (r)

Donald Trump (l) en Michael Cohen (r)

WASHINGTON - Opsporingsambtenaren van de Amerikaanse overheid hebben de telefoons van Michael Cohen, jarenlang de advocaat van president Donald Trump, afgetapt voordat een inval werd gedaan in zijn kantoor, hotelkamer en huis in New York. NBC News bracht dat donderdag naar buiten, zich beroepend op informatie van bronnen die de juridische procedures in deze zaak kennen.

Donald Trump (l) en Michael Cohen (r)

Donald Trump (l) en Michael Cohen (r)

Rechercheurs doorzochten de verblijven van Cohen in New York als onderdeel van een strafrechtelijk onderzoek naar onder meer een betaling aan pornoactrice Stormy Daniels, die beweert jaren geleden een seksuele relatie te hebben gehad met Trump.

De naspeuringen in New York zijn een uitvloeisel van het onderzoek dat speciaal aanklager Robert Mueller doet naar mogelijke Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezing in 2016.

’Ongepast’

Het is niet duidelijk wanneer de machtiging voor het volgen van Cohen is afgegeven of welk bewijs de federale politie FBI had om dat verzoek te steunen. Rudy Giuliani, de voormalig burgemeester van New York en nu juridisch adviseur van Trump, meent volgens The Washington Post dat het afluisteren „ongepast” is.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie van Manhattan weigerde commentaar. Ook Cohen heeft nog niet gereageerd.