Nieuws/Buitenland
1995710590
Buitenland

Koerden slaan alarm:

’Honderden IS’ers ontsnappen na aanval op Syrisch kamp’

Archieffoto van het kamp Ain Issa (oktober 2018).

Archieffoto van het kamp Ain Issa (oktober 2018).

BEIROET - Volgens de Koerdische autoriteiten zijn 785 IS-sympathisanten ontsnapt uit een gevangenenkamp in Syrië. Die kampen worden nauwelijks nog bewaakt na de inval van Turkije. Eerder werd gemeld dat een groot aantal IS-vrouwen is ontsnapt.

Archieffoto van het kamp Ain Issa (oktober 2018).

Archieffoto van het kamp Ain Issa (oktober 2018).

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde zondag dat ongeveer honderd vrouwen en hun kinderen zijn ontsnapt uit het kamp bij Ain Issa. Zij zouden aan IS zijn gelieerd. De vrouwen konden ontkomen omdat het gevangenkamp werd beschoten door het Turkse leger.

Volgens Rami Abdulrahman, het hoofd van het Observatorium, heerst in dat kamp nu een ’staat van anarchie’. Dat heeft hij vernomen van bronnen ter plaatse. Het kamp ligt in de buurt van Raqqa, het voormalig IS-bolwerk.

Zondag meldde het Koerdische bewind even later dat maar liefst 785 buitenlanders, allen gelieerd aan IS, zijn ontsnapt uit hetzelfde kamp. Dat aantal is elders nog niet bevestigd. Islamitische, pro-Turkse rebellen zouden een aanval hebben gepleegd waarna IS-strijders van de situatie profiteerden, de kampbewakers aanvielen en de poorten openden.

Volgens woordvoerder Mustafa Bali van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zijn ’zo ongeveer alle IS’ers wel gevlucht’.

De Amerikanen lieten zondag weten een klein aantal militairen, die in de plaats Ain Issa gelegerd waren, daar zijn weggehaald.

’Politica op straat geëxecuteerd’

Ondertussen stromen de berichten van wreedheden in Syrië binnen. Radicale islamitische rebellen, die vechten aan Turkse kant, zouden bij een aanval op de stad Tal Abyad zeker negen mensen hebben gedood. Zij werden volgens het Observatorium geliquideerd op straat. Eén van hen zou Hevrin Khalaf zijn, een 35-jarige Koerdische politica. Ze zou uit haar auto zijn gesleept en op straat zijn vermoord, net als haar chauffeur.

Hevrin Khalaf.

Hevrin Khalaf.

Haar dood is nog niet door andere bronnen bevestigd. Wel circuleert een video op Twitter waarop te zien is hoe een vrouw, liggend in het puin, overleden is. De Verenigde Staten noemen de berichten over haar dood ’zeer verontrustend’.

Tijdens het door Erdogan omgedoopte ’Operatie Vrede Lente’ vechten Turkse regeringstroepen met Syrische, islamitische rebellengroepen tegen de Koerden, die zijn verengigd in de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Die groep werd gesteund door de Verenigde Staten, maar president Trump heeft zijn militairen recentelijk huiswaards gestuurd. Daardoor kreeg de Turkse president Erdogan alle ruimte voor de inval.

Iedereen naar frontlinie

Volgens de Koerdische bewindvoerders in Syrië bewijst Turkije de wederopstanding van IS een goede dienst. Een woordvoerder van de Koerden zegt dat er niet genoeg mensen meer zijn om het kamp Ain Issa te bewaken. De Koerden sturen alle manschappen naar het strijdtoneel met Turkije waardoor er minder mensen overblijven om de IS-gevangenen te bewaken. „De bewaking is erg zwak nu”, wordt erkend.

De Turkse invasie gaat onverminderd voort.

De Turkse invasie gaat onverminderd voort.

Ondertussen heeft Turkije zondag, samen met bevriende milities, grote delen van Suluk veroverd, een plaats op 10 kilometer van de grens. De invasie in noord-Syrië gaat onverminderd verder. Volgens de Koerden zijn nu 76 van hun strijders gedood, van wie 31 dit weekend stierven. Het aantal burgerdoden zou in de tientallen lopen.

Topjihadist ontsnapt

Vorige week ontsnapten na een bombardement al vijf jihadisten uit de gevangenis in Qamishli. Een van hen zou Adrien Guihal zijn, die de aanslagen in juli 2016 in Nice opeiste, waarbij meer dan tachtig mensen om het leven kwamen doordat een truck op ze inreed.