Nieuws/Binnenland

Arrestaties om oplichting via Marktplaats

-

EINDHOVEN - De politie in Oost-Brabant heeft woensdag tijdens een actie tegen internetoplichting zes mannen opgepakt. Ze zouden zich hebben laten betalen voor spullen die ze onder meer op de site Marktplaats aanboden, maar die ze nooit leverden. Volgens de politie zijn de verdachten mogelijk betrokken bij 268 oplichtingszaken, waarbij de vele slachtoffers in totaal duizenden euro's zijn afgetroggeld.

-

De nu aangehouden mannen opereerden niet in groepsverband maar individueel, zegt de politie. Ze zijn opgepakt in onder meer Oss, Lith, Eindhoven en Veldhoven. De verdachten boden onder meer elektronica en kleding aan.

De politie heeft woensdag ook beslag gelegd op waardevolle goederen zoals auto's en geld. Ze verwacht binnenkort meerdere mensen te kunnen aanhouden.

De politie zegt de actie zorgvuldig te hebben voorbereid met eigen financieel experts die samenwerkten met het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO). Door tientallen meldingen en aangiftes van de slachtoffers kwamen de verdachten in beeld. De politie is van plan vaker zulke actiedagen te houden.

Het Openbaar Ministerie is blij met de manier waarop de geldstromen en rekeningnummers in kaart zijn gebracht. Daardoor zijn de verdachten beter te vervolgen.

Het LMIO wijst erop dat kopers er goed aan doen gegevens van de verkoper te controleren op de site van de politie. Ook is het belangrijk dat slachtoffers altijd een melding of aangifte doen. ,,Het is ondoenlijk om voor elke aangifte een onderzoek in te stellen. Dat gebeurt pas na meerdere aangiftes van een strafbaar feit tegen een persoon of bedrijf'', aldus Gijs van der Linden van het LMIO.