Nieuws/Binnenland
1997669132
Binnenland

Weer minder coronapatiënten in ziekenhuizen, aantal coronagevallen neemt ook nog steeds af

ZEIST - Het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is donderdag voor de tweede dag op rij gedaald. Volgens de nieuwste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen er nu in totaal nog 1914 Covidpatiënten in de ziekenhuizen. Dat zijn er 65 minder dan woensdag, toen de bezetting afnam met 77.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1787 coronapatiënten, 68 minder dan woensdag. Op de intensive cares worden momenteel 127 Covidpatiënten behandeld, 3 meer dan de voorgaande dag. Eerder deze week daalde dit aantal nog tot het laagste niveau sinds juli vorig jaar.

In de afgelopen 24 uur werden 208 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen. Op de ic’s werden 21 patiënten met corona binnengebracht. Dat zijn er bij elkaar 12 minder dan woensdag.

Een deel van de patiënten die positief zijn getest op het coronavirus is aanvankelijk om een andere reden opgenomen. Na het doen van een coronatest blijkt dan toevallig dat ze ook positief zijn. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét of vanwege corona zijn opgenomen.

Daling nieuwe coronagevallen

Het aantal nieuwe coronagevallen neemt nog steeds af. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde tussen woensdag- en donderdagochtend 25.467 coronabesmettingen. Dat is het laagste aantal op een donderdag sinds begin januari, vlak voor de omikrongolf.

In de afgelopen zeven dagen meldde het RIVM 193.625 positieve coronatests, oftewel gemiddeld 27.661 besmettingen per dag. Woensdag lag dit op 29.622. Het weekgemiddelde daalt al ruim een halve maand.

In Amsterdam werden 1118 besmettingen vastgesteld. Rotterdam telde 804 positieve coronatesten en Den Haag 799. Daarna volgden Utrecht (608), Groningen (339) en Nijmegen (306). Op de Waddeneilanden Vlieland en Schiermonnikoog testte niemand positief.

Het RIVM kreeg 26 meldingen binnen van mensen die zijn overleden aan hun coronabesmetting. Dat ze nu zijn gemeld, wil niet zeggen dat de overledenen in de afgelopen dag zijn gestorven.

Nederland daalt op Europese lijst

Nederlandse provincies horen niet meer tot de Europese regio’s waar het coronavirus het allermeest om zich heen grijpt. In het nieuwste overzicht van de Europese gezondheidsdienst ECDC staat Drenthe op de zestiende plaats van regio’s met de hoogste besmettingsgraad. Een week eerder was de hoogste Nederlandse notering nog een achtste plaats, voor Limburg.

In navolging van het carnavalsfeest kwamen Limburg en ook Noord-Brabant enkele weken voor in de hogere regionen van de wekelijkse lijsten van de Europese Unie. De zuidelijke provincies zijn nu een eind gezakt: Limburg staat op plaats 38, Brabant is met een 56e notering nu zelfs de Nederlandse provincie met het laagste aantal geregistreerde coronagevallen ten opzichte van het aantal inwoners.

De lijst van ECDC telt in totaal 215 regio’s. Stonden vorige week nog negen Nederlandse provincies bij de eerste dertig, deze week zijn dat er nog vier. Na Drenthe volgen Groningen, Overijssel en Gelderland. Het grootste deel van het land staat tussen de dertigste en de vijftigste plaats.

Oostenrijk telt gemiddeld het hoogste aantal positieve coronatesten. De acht regio’s met de hoogste besmettingscijfers liggen in dat land, met Neder-Oostenrijk als hoogste uitschieter. In deze regio in het noordwesten van het Alpenland raakten de afgelopen twee weken bijna 7300 mensen besmet per 100.000 inwoners. Dat is een op de veertien mensen. Regio’s op Cyprus en in Finland maken de top-10 af. Meteen daarna volgt IJsland, dat enkele weken de grootste coronabrandhaard van Europa was. IJsland is geen EU-lid, maar de cijfers uit het land tellen wel mee omdat het tot de Europese Economische Ruimte hoort.

De ECDC-kaart die tegelijk met de cijfers verscheen, kleurt nog altijd grotendeels donkerrood. Die kleur geeft aan dat de omikronvariant van het coronavirus op de meeste plekken in Europa nog steeds volop rondgaat. Nederland kleurt voor de twintigste opeenvolgende week donkerrood.