Nieuws/Binnenland
1997738
Binnenland

Herdenking aan het Binnenhof

(Archiefbeed, 2015)

(Archiefbeed, 2015)

Den Haag - Aan het Binnenhof in Den Haag heeft vrijdagochtend een herdenking plaatsgevonden bij de Erelijst van Gevallenen.

(Archiefbeed, 2015)

(Archiefbeed, 2015)

Op de Erelijst prijken de namen van de bijna 18.000 Nederlanders die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Bij de korte plechtigheid werden gedichten voorgedragen door leerlingen van de Haagse Johan de Witt Scholengroep. Deze middelbare school heeft het oorlogsmonument geadopteerd.

Daarna volgde een kranslegging door Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol. Ook minister-president Rutte en staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) waren bij de plechtigheid aanwezig.

Kamervoorzitter Arib hield een korte toespraak waar ze aandacht schonk aan de oorlogsgeschiedenis van het Binnenhof. Ze benoemde de lege plank in de bibliotheek waar de verslagen van Kamerdebatten tussen 1940 en 1945 ontbreken, de Ridderzaal waar de inauguratie plaatsvond van nazi Seyss-Inquart als rijkscommissaris van Nederland en de gebouwen waar de beruchte Sicherheitsdienst opereerde.

Ze stond ook stil bij verzetsheld Gerrit Kastein die uit een raam sprong om te voorkomen dat hij zijn kameraden zou verraden in de martelkamer. Hij overleefde de sprong niet. Sinds kort is er een speciale plaquette die herinnert aan zijn verzetsdaad.