Nieuws/Buitenland
1997746353
Buitenland

Duizenden demonstreren in Hanau na aanslag

HANAU - In de Duitse stad Hanau hebben zaterdag zo’n zesduizend mensen gedemonstreerd vanwege de aanslag die er woensdag werd gepleegd. Een 43-jarige schutter opende het vuur in twee shishalounges en schoot negen mensen met een migratieachtergrond dood. Ook doodde de dader, die een extreemrechts motief had, zijn moeder voordat hij zelfmoord pleegde.

Betogers droegen onder meer borden met teksten als „moet er eerst gedood worden om woedend te zijn?” en „mensenrechten in plaats van rechtse mensen.” De organisatoren van de demonstratie hadden ongeveer 2000 mensen op het Freiheitsplatz verwacht.

Bondsdaglid Cem Özdemir van de Groenen legde in Hanau een krans voor de slachtoffers. Hij zei dat het moeilijk is woorden te vinden voor een dergelijke aanslag en hoopte „dat dit jaar de geschiedenis in gaat als het jaar waarin de republiek het rechts-radicalisme serieus neemt.”

Herdenkingen

Donderdag herdachten duizenden mensen in Hanau en andere Duitse steden de slachtoffers van de aanslag. De Duitse president Frank-Walter Steinmeier en andere prominente politici spraken de menigte toe.

In Duitsland wordt veel kritiek geuit op Alternative für Deutschland (AfD). Deze politieke partij is fel tegen migratie en wordt door sommige politici medeverantwoordelijk gehouden voor de schietpartijen. Sommige partijprominenten hebben banden met extreem-rechts of nazisympathieën.