Nieuws/Binnenland
1997992
Binnenland

Jaar opname na gijzeling veerdienst

ALKMAAR - De 48-jarige Claudia dos S., die eind december twee vrouwen gijzelde in de vertrekhal van veerdienst TESO in Den Helder, wordt conform de eis een jaar opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. De rechtbank in Alkmaar bepaalde vrijdagmiddag dat ze niet de gevangenis in hoeft.

Net als het Openbaar Ministerie (OM) vond de rechtbank dat de vrouw niet als toerekeningsvatbaar kan worden beschouwd. Zowel OM als rechtbank volgde daarbij het oordeel van deskundigen. Zij oordeelden dat ze tijdens de gijzeling psychotisch was en ten prooi viel aan waanideeën. Ook gaven ze aan dat gedurende langere tijd vaste structuren en medicatie nodig zijn.

Dos S., werkzaam bij een schoonmaakbedrijf, zou die bewuste morgen voor haar werk naar Texel vertrekken, toen ze schreeuwend en dreigend met een mes eerst een collega en daarna een baliemedewerkster van TESO gijzelde. Na ongeveer twee uur beëindigde de politie de actie. Door omstanders gemaakte filmpjes van het incident waren toen al massaal gedeeld via sociale media.

Tijdens haar verhoren bij de recherche gaf de geboren Braziliaanse aan dat ze aandacht wilde, omdat ze ervan overtuigd was dat haar dochter en kleindochter zouden worden vermoord. Twee weken geleden zei de vrouw - door het gebruik van medicatie inmiddels aan de beterende hand - dat „niemand hen wil vermoorden. Het zit gewoon in mijn hoofd.”

De vrouw - die een van de gijzelaars 1750 euro smartengeld moet betalen - kreeg eerder medicijnen voor psychische problemen, onder meer in perioden dat ze in Brazilië en Spanje woonde. Ze stopte daarmee op de momenten dat het beter ging. Ze kwam naar Nederland omdat haar dochter hier woonde. Tijdens de zitting was ze vaak emotioneel, „omdat ik niet wilde doen wat ik heb gedaan, het toch heb gedaan en niet weet waarom.”