Nieuws/Buitenland
1998255109
Buitenland

Afrikaanse varkenspest geconstateerd in Duitse fokkerij

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

POSTDAM - In Duitsland is voor het eerst een uitbraak van de gevreesde Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld in een commerciële fokkerij. Tot dusver trof de virusinfectie alleen wilde zwijnen, vooral in het oosten van het land nabij de Poolse grens. Het Friedrich-Loeffler-Institut bevestigde de besmetting op een biobedrijf in Neiße-Malxetal, ten zuidoosten van Cottbus. De 200 dieren worden geruimd, waarschijnlijk nog dit weekeinde.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

Het ministerie van Consumentenbelangen in Brandenburg liet bovendien weten dat de ziekte is geconstateerd bij twee varkens die iemand uit Letschin als huisdieren hield. Deze zijn al afgemaakt en vernietigd.

De deelstaatregering wil koste wat kost voorkomen dat deze zeer besmettelijke varkenspest overslaat naar andere boerenbedrijven. „We zijn de voorpost voor heel West-Europa”, zei minister Ursula Nonnemacher vrijdag. „We moeten absoluut voorkomen dat AVP zich verder naar het westen uitbreidt. We zoeken nog uit hoe deze virusoverdracht tot stand is gekomen.” Rond de twee besmettingsplekken wordt een beschermingszone ingesteld.