Nieuws/Binnenland
1998267510
Binnenland

’Mogelijk dolfijn die in de problemen raakte voor kust Zandvoort’

Dode spitssnuitdolfijn aangespoeld op strand van Texel

Archiefbeeld van het strand van Texel.

Archiefbeeld van het strand van Texel.

DEN BURG - Op het strand van Texel is een dode spitssnuitdolfijn aangespoeld, meldt SOS Dolfijn donderdagavond. Volgens de stichting gaat het om een vrouwtje van vier meter lang. Het dier zal van het strand worden gehaald en worden overgebracht naar de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht voor onderzoek. Hoewel ze al in staat van ontbinding is, kan mogelijk nog gekeken worden of het dier ziek was of dat het recent had gegeten.

Archiefbeeld van het strand van Texel.

Archiefbeeld van het strand van Texel.

Mogelijk is het dood aangetroffen dier één van de spitssnuitdolfijnen die vorige maand in problemen raakte in de Noordzee, aldus SOS Dolfijn. Van die groep dreigden drie spitssnuiten op 19 juli te stranden bij de kust van Zandvoort. Een van de dieren werd na de reddingsactie door strandgangers beklommen door een vrouw, waarvan een filmpje online verscheen dat leidde tot veel verontwaardiging. De vrouw werd een paar dagen later aangehouden nadat ze zichzelf bij het politiebureau had gemeld.

Tekst gaat verder onder de video. Video: De vrouw sprong onlangs bovenop één van de dieren. Via Dumpert.

Stichting SOS Dolfijn meldde na de aanhouding van de vrouw te hopen dat „dit een les is voor iedereen dat je zo niet omgaat met wilde dieren.” De spitssnuitdolfijn is een walvis die leeft in diepe oceanen. De dieren zijn gewend om op 2 of 3 kilometer diepte hun voedsel te vinden en kunnen zich dus slecht redden in de ondiepe Noordzee.