Nieuws/Buitenland
1999956400
Buitenland

Britse politie: mes van moordverdachte (25) in kerk gevonden

LEIGH-ON-SEA - De 25-jarige man die ervan wordt verdacht het Britse parlementslid David Amess te hebben doodgestoken, blijft langer in voorlopige hechtenis. Het verzoek daartoe is zaterdagavond door de rechter ingewilligd. De politie, die uitgaat van een terroristische aanslag, liet tevens weten dat het gebruikte mes is gevonden op de plek van de misdaad in een kerk in Leigh-on-Sea, Essex.

De Conservatief afgevaardigde Amess (69) hield vrijdag in de kerk zijn wekelijkse spreekuur. De vermoedelijke dader werd na zijn daad ter plekke aangehouden. Sky News identificeerde hem als Ali Harbi Ali, een Brit van Somalische afkomst.

De Britse premier Boris Johnson en oppositieleider Keir Starmer hebben samen de kerk bezocht waar parlementariër David Amess is doodgestoken. De politici legden daar bloemen en hielden een moment stilte voordat ze weer vertrokken.

Afschuw

De tweede dodelijke aanslag op een parlementariër in ruim vijf jaar tijd leidde tot geschokte reacties en discussie over de veiligheid van parlementsleden. Politieke rivalen Johnson en Starmer spraken op Twitter hun afschuw uit over de moord. De premier noemde Amess een van de meest zachtaardige mensen in de politiek.

Politici Johnson en Starmer legden bloemen en hielden een moment stilte voordat ze weer vertrokken.

Politici Johnson en Starmer legden bloemen en hielden een moment stilte voordat ze weer vertrokken.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel en voorzitter Lindsay Hoyle van het Lagerhuis gingen zaterdagochtend naar de kerk in Leigh-on-Sea.

Discussie

Het hoort bij de Britse politieke cultuur dat politici dergelijke bijeenkomsten houden waar ze persoonlijk in gesprek gaan met kiezers. Na de moord op Amess ontstond direct discussie over de vraag of dat soort contacten tussen parlementariërs en andere burgers uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk opgeschort moeten worden.

Lagerhuisvoorzitter Hoyle heeft laten weten dat komende maandag in het parlement wordt stilgestaan bij de dood van Amess. Hij pleit voor meer „vriendelijkheid” in de politiek en vroeg Britten volgens Sky News om hun politici te steunen en respecteren.