Nieuws/Binnenland
2000003135
Binnenland

Coronacrisis: dinsdag 22 december

LIVE | AstraZeneca: ons vaccin werkt ook tegen gemuteerd virus

AMSTERDAM - Het uit China afkomstige coronavirus ettert wereldwijd maar door. In de Verenigde Staten worden records gebroken. Van een einde aan de tweede golf is ook in Nederland nog lang geen sprake. Ondertussen zijn andere delen van de wereld wel weer ’vrij’ en beginnen steeds meer landen te vaccineren. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

Het Britse farmaciebedrijf AstraZeneca, dat samen met de Universiteit van Oxford een coronavaccin heeft ontwikkeld, zegt dat hun vaccin ook werkt tegen het gemuteerde virus dat in Groot-Brittannië en enkele andere landen, waaronder Nederland, is gevonden.

Dat zou blijken uit studies die het bedrijf heeft uitgevoerd. Volgens AstraZeneca zijn de veranderingen in de genetische code van de nieuwe virale stam niet in staat om de structuur van de proteïne te veranderen en werkt het vaccin ook op het gemuteerde virus.

Nederland en andere Europese landen hebben in oktober alvast 300 miljoen doses besteld bij AstraZeneca, die worden afgenomen als het vaccin zich daadwerkelijk heeft bewezen. De Europese Commissie heeft soortgelijke deals gesloten met vijf andere vaccinmakers.

In België zijn al aan het begin van deze maand vier mensen besmet geraakt met de variant van het coronavirus. De vier gevallen zijn in een niet bij naam genoemde Vlaamse gemeente, tegen de grens met Nederland ontdekt. Men sluit niet uit dat meer mensen zijn besmet met de variant omdat in België minder wordt getest op de mutatie van het coronavirus.

In Nederland zijn tot nu toe twee gevallen bekend van besmettingen met de nieuwe versie van het longvirus. Momenteel wordt uitgezocht hoe zij dat hebben opgelopen, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Beide gevallen zijn aangetroffen in de regio Amsterdam.

Meer coronanieuws

Binnenland:

Buitenland:

Financieel-economisch:

Sport:

Entertainment/persoonlijk:

Bekijk hier het coronanieuws van maandag 21 december.