Nieuws/Binnenland
2000515864
Binnenland

Storm Ciara

Al vroeg files door harde wind en regen

Op de Bovenweg, N351, heeft maandagochtend rond 04.30 uur een ernstige aanrijding plaatsgevonden tussen een bestelauto en een vrachtwagen.

Op de Bovenweg, N351, heeft maandagochtend rond 04.30 uur een ernstige aanrijding plaatsgevonden tussen een bestelauto en een vrachtwagen.

DEN HAAG - Door de naweeën van de zware storm Ciara en veel regen staat het verkeer maandagochtend al vroeg op diverse plekken vast. Rond 07.45 uur stond er volgens de ANWB 750 kilometer file op de Nederlandse wegen. In Friesland viel een dode door een aanrijding.

Op de Bovenweg, N351, heeft maandagochtend rond 04.30 uur een ernstige aanrijding plaatsgevonden tussen een bestelauto en een vrachtwagen.

Op de Bovenweg, N351, heeft maandagochtend rond 04.30 uur een ernstige aanrijding plaatsgevonden tussen een bestelauto en een vrachtwagen.

De N307 (Enkhuizen-Kampen) en N57 (Middelburg-Brouwersdam) zijn afgesloten voor voertuigen met een aanhanger. Bij een aanrijding tussen een personenauto en een vrachtwagen in het Friese dorp Oldeberkoop is de bestuurder van de auto om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde om 4.30 uur op de Bovenweg. De automobilist raakte ernstig gewond en overleed aan zijn verwondingen.

De A16 van Rotterdam naar Breda is bij de Moerdijkbrug dicht door een gekantelde vrachtwagen. De ANWB adviseert het verkeer om te rijden via de A29. Volgens Rijkswaterstaat levert de afsluiting ook een file aan de andere kant van de weg op.

Rijkswaterstaat gaf zondag het advies vanwege Ciara niet de weg op te gaan. Omgevallen bomen blokkeerden ook zondagavond en -nacht nog een aantal snelwegen. Volgens een woordvoerder zijn de windstoten nu minder hard, maar moeten automobilisten nog wel goed de verkeersinformatie en de weersverwachting in de gaten houden.

Brandweer rukte bijna 2250 keer uit tijdens storm

De brandweer heeft zondag bijna 2250 keer moeten uitrukken na meldingen over stormschade en wateroverlast. In Amsterdam werd 126 keer gealarmeerd en in Rotterdam 94, gevolgd door Den Haag (68 meldingen), Utrecht (45) en Hilversum (31). „De hulpdiensten hadden de hele dag de handen vol aan de gevolgen van storm Ciara”, aldus Alarmeringen.nl.

In de afgelopen vijf jaar was alleen de storm die op 18 januari 2018 over Nederland raasde ernstiger, als het gaat om het aantal meldingen van stormschade of wateroverlast. Toen werd er meer dan 3000 keer gealarmeerd. Tijdens Ciara ging het zondag om 2247 meldingen.

Verzekeraars komen dinsdag met schatting schade

De verzekeraars komen pas dinsdag met een schatting van de schade door de storm Ciara. Volgens een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars heeft het nu nog geen zin om daar iets over te melden. „Het is maandag ook nog stevig weer en dat kan gevolgen hebben voor de schademeldingen. Een dakpan die gister los is komen te liggen, kan er bijvoorbeeld vandaag vanaf waaien. De verwachting is dat er nieuwe schades bijkomen die met elkaar te maken hebben. We willen graag een volledig beeld geven en wachten daarom tot dinsdag.”

Verzekeraar Interpolis meldde eerder dat er zondag zo’n zeshonderd meldingen zijn binnengekomen van schade aan onder meer huizen en auto’s. Maar de verwachting is dat het aantal meldingen maandag nog zal oplopen.

Treinen grotendeels op schema

Op de meeste plaatsen lijkt de treindienst maandag goed op gang te komen. Sommige treinen zijn wel korter en daardoor zal het in de trein drukker zijn dan normaal, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen. In de nacht van zondag op maandag waren er nog tientallen meldingen van omgewaaide bomen op het spoor of plastic of andere spullen in de bovenleiding.

„Storingsploegen van ProRail hebben de hele nacht doorgewerkt om de schade zo veel mogelijk te herstellen. Dat is goed gelukt.” Omdat voor het hele land nog code geel geldt vanwege harde windstoten, geeft NS reizigers het advies om kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

De hogesnelheidslijn (hsl) is maandagochtend weer helemaal opengesteld. „De Intercity direct, Eurostar en de Thalys naar Brussel, Parijs en Londen rijden ook weer allemaal volgens schema”, aldus een woordvoerder van NS. Enkele honderden treinreizigers die zondagavond met de Thalys vanuit Parijs op weg waren naar Amsterdam, kwamen niet verder dan Brussel. De treinen hadden volgens de NS door de storm Ciara dermate veel vertraging opgelopen dat doorreizen geen optie meer was. Gedupeerde reizigers werden ondergebracht in hotels in de Belgische hoofdstad.

Boswandeling

Staatsbosbeheer waarschuwt mensen voorzichtig te zijn als ze maandag een boswandeling willen maken. Door de storm kunnen er instabiele bomen en takken zijn, zegt een woordvoerder. Vooralsnog zegt de natuurbeheerder niet dat mensen de bossen moeten mijden.

„We raden iedereen vooral aan om hun gezonde verstand te gebruiken”, aldus een woordvoerder. Hij laat weten dat Staatsbosbeheer druk bezig is met het vrijmaken van fiets- en wandelpaden. „Geef boswachters daarvoor even de tijd”, raadt hij aan.