Nieuws/Buitenland
2000565
Buitenland

Schrijfster weet niets van poker: doet onderzoek voor boek en wint 200.000 dollar

Maria Konnikova tijdens een TED-talk in 2016.

Maria Konnikova tijdens een TED-talk in 2016.

De Amerikaanse schrijfster en journaliste Maria Konnikova wist een jaar geleden helemaal niets over poker. Zo had ze geen idee hoeveel kaarten er in een spel zitten. Toch besloot ze er een boek over te schrijven en met succes. Ze wist in korte tijd met haar voorschot van 5000 dollar meer dan 200.000 dollar, omgerekend zo’n 168.000 euro, te verdienen.

Maria Konnikova tijdens een TED-talk in 2016.

Maria Konnikova tijdens een TED-talk in 2016.

Haar boek The Biggest Bluff zou gaan over hoe je met je pokervaardigheden betere beslissingen kan nemen in het dagelijkse leven. De publicatie van het boek is inmiddels uitgesteld omdat ze veel begon te winnen bij grote toernooien.

Konnikova, journaliste bij The New Yorker, kreeg hulp van pokerlegendes als Erik Seidel, Jason Kroon en Isaac Haxton. In januari maakte ze een grote klapper bij het pokertoernooi PokerStars Caribbean Adventure. Daar won ze 84.600 dollar, omgerekend zo’n 71.000 euro aan prijzengeld. Ze was de beste van 230 spelers.

’Dit had ik nooit kunnen voorspellen’

Door haar successen mag de schrijfster aan steeds grotere toernooien meedoen. Zo mag ze begin volgend jaar naar de Bahama’s om haar het PokerStars No-Limit Hold’em-Championship mee te doen. Omdat Konnikova voor dat toernooi in vorm wil blijven, moet haar boek maar even wachten.

„Ik had al lang een eerste versie moeten doorsturen”, vertelt ze aan de New York Post vanuit Monte Carlo, waar ze momenteel aan een pokertoernooi deelneemt. „Ik had nooit kunnen voorspellen dat ik zou staan waar ik nu sta. Ik begon aan dit project met geen enkele kennis.”

Waarom niet allebei?

Hoewel ze nu goed verdient met pokeren, wil ze dit niet voor altijd blijven doen. „Ik wil het schrijven niet opgeven. Ik ga er helemaal voor, maar uiteindelijk is het wel voor mijn boek. Een mogelijk scenario in de toekomst is dat ik nog altijd schrijf én professioneel poker speel. Waarom zou ik de twee niet combineren?”

Naar verwachting komt haar boek The Biggest Bluff nu uit in de herfst van 2019.