Nieuws/Buitenland
2001256340
Buitenland

Langverwacht rapport kritisch over feestjes ambtswoning Johnson

LONDEN - Meerdere bijeenkomsten van Brits overheidspersoneel in en rond de ambtswoning van premier Boris Johnson hadden niet mogen plaatsvinden, schrijft topambtenaar Sue Gray in haar langverwachte onderzoek naar ’partygate’. Johnsons leiderschap heeft gebreken vertoond, staat in het rapport van twaalf bladzijden. Het gedrag van de medewerkers is niet goed te rechtvaardigen en er moeten lessen worden getrokken die de regering onmiddellijk moet toepassen.

Bij de feestjes werd veel alcohol genuttigd. „De excessieve consumptie van alcohol is op elk moment ongepast in een professionele werkomgeving”, schrijft Gray. In ieder geval bij sommige bijeenkomsten werden niet de hoge standaarden in acht genomen die je mag verwachten bij mensen die in en rond de regering werken, stelt zij vast. De tuin van de ambtswoning op Downing Street 10 werd zonder duidelijke toestemming of toezicht vaak gebruikt als verlengstuk van het kantoor, en ook dat is volgens Gray ongepast.

De regering kreeg eerder maandag het deels gecensureerde rapport overhandigd en maakte het enkele uren laten openbaar. Johnson legt later op de middag een verklaring af in het parlement. De politie van Londen, die ook onderzoek doet naar de bijeenkomsten, had gevraagd details uit het rapport van Gray achter te houden zodat het politieonderzoek onbevooroordeeld kan plaatsvinden.

Details achterwege gelaten

Gray heeft om die reden geen details over de zestien feestjes die ze onderzocht in het rapport opgenomen. Bij bijeenkomsten op vier data is volgens de politie geen reden voor een strafrechtelijk onderzoek, maar ook details daarover zijn achterwege gelaten. Ze heeft meer dan zeventig mensen geïnterviewd en ook e-mails en sms’jes bekeken.

De bevindingen kunnen Johnson in grote problemen brengen en hem mogelijk zelfs tot aftreden dwingen. Sommige partijgenoten hebben eerder al aangegeven dat hij moet vertrekken. Volgens de regels van zijn Conservatieve Partij moet 15 procent (54 van de 359) van de afgevaardigden een verzoek voor een stemming over het leiderschap indienen bij het partijbestuur. Als meer dan de helft vervolgens voor aftreden stemt, komt het premierschap van Johnson ten einde en wordt een andere conservatief de eerste minister.

Johnson zelf zei eerder dat de coronaregels tijdens de bijeenkomsten zijn nageleefd, hoewel hij wel spijt heeft betuigd. Hij heeft eerder al op veel parlementariërs van zijn partij ingepraat en spreekt hen maandagavond toe.

’Laffe Johnson moet weg’

De Britse oppositie heeft uitgehaald naar premier Boris Johnson na publicatie van het kritische rapport over ’partygate’. David Lammy van de linkse Labourpartij zegt op Twitter dat nu nog eens is aangetoond dat Johnson een „lafaard” is die de regels heeft overtreden. De parlementariër vindt dat de premier moet opstappen.

De leider van de Liberal Democrats, Ed Davey, vindt dat Johnson heeft gelogen tegen zijn landgenoten. „Het is hoog tijd dat zijn conservatieve parlementariërs hun patriottische plicht doen, naar hun kiezers luisteren en zich inzetten voor goed fatsoen door Boris Johnson te ontslaan”, aldus de politicus. „Hij moet weg voordat hij het land meer schade kan berokkenen.”

De Scottish National Party (SNP) wil ook af van Johnson. De partij deelde via Twitter een korte animatie waarop de premier staat afgebeeld met opengesperde ogen. „Boris Johnson. Het feest is voorbij”, luidt de boodschap. De partij noemt als reden een aantal belangrijke conclusies uit het rapport, onder meer over tekortschietend leiderschap en ongepast alcoholgebruik op bijeenkomsten.

De oppositie roept al langer dat Johnson moet opstappen, maar heeft geen meerderheid in het Lagerhuis. Daar heeft de Conservatieve Partij van Johnson het voor het zeggen. Het echte gevaar voor de premier komt daarom vooral van boze partijgenoten. Die kunnen proberen hem af te zetten als partijleider. Dan moet hij ook weg als premier.

Johnson belooft verbeteringen

De Britse premier Boris Johnson heeft in het Lagerhuis verbeteringen beloofd na een kritisch rapport over feestjes tijdens coronalockdowns. Ook bood hij zijn excuses aan voor bijeenkomsten die zijn gehouden en de manier waarop ermee is omgegaan.

Topambtenaar Sue Gray deed op verzoek van Johnson onderzoek naar feestjes en borrels. Haar kritische bevindingen werden maandag openbaar gemaakt. Er was volgens Gray sprake van falend leiderschap. Ook vindt ze dat meerdere bijeenkomsten niet hadden mogen plaatsvinden en dat sprake was van ongepast en buitensporig gebruik van alcohol.

Gray vindt dat direct moet worden geleerd van wat er heeft plaatsgevonden. Johnson heeft gezegd de bevindingen van Gray te accepteren en haar aanbeveling op te volgen. „We zullen veranderingen doorvoeren”, aldus Johnson. Hier zal de komende dagen meer over worden bekendgemaakt.