Nieuws/Binnenland
2001328
Binnenland

Oorlogsverhalen: Hans werd oorlogsinvalide aan arm en been

Hans Ouwerkerk

Hans Ouwerkerk

Het zijn grote en kleine verhalen die samen de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog maken. Met een virtueel monument in de vorm van de website oorlogsverhalen.com wil de stichting Oorlogsverhalen deze historie vastleggen en voor het nageslacht bewaren.

Hans Ouwerkerk

Hans Ouwerkerk

Op de pagina zijn de persoonlijke verhalen van mensen te zien die de oorlog meemaakten. Verteld door hen zelf of familieleden. Het idee is dat iedereen van historicus tot gewone geïnteresseerde vrij uit het materiaal kan putten. De pagina wordt gesteund door belangrijke partijen zoals het Comité 4 en 5 mei, V-fonds en de Oorlogsgravenstichting.

Voorproefjes

Op telegraaf.nl kunt u elke dag tot en met 4 mei voorproefjes zien van wat oorlogsverhalen.com te bieden heeft. Zaterdag het verhaal van voormalig PvdA-burgemeester Hans Ouwerkerk.

Als 5-jarig jochie overleefde hij het vergissingsbombardement op het Haagse Bezuidenhout, dat plaats vond op 14 maart 1945. Zijn vader werd dodelijk getroffen, terwijl Hans naast hem op straat lag. Hans werd oorlogsinvalide aan arm en been. Later kreeg Hans Ouwerkerk landelijke bekendheid als VARA Ombudsman, burgemeester van Lekkerkerk, Emmen, Zaanstad, Groningen en Almere. Hans Ouwerkerk vertelt voor het eerst zijn oorlogsverhaal voor onze camera’s.