Nieuws/Buitenland
2002869514
Buitenland

Tsjechië weert mensen uit 15 landen, ook Nederlanders

PRAAG - Tsjechië gaat mensen weren uit vijftien landen waar veel gevallen van het coronavirus zijn vastgesteld. Ook Nederlanders worden geweigerd aan de Tsjechische grens. In het land is de noodtoestand uitgeroepen.

De andere landen zijn België, Oostenrijk, Duitsland, Noorwegen, Zwitserland, Italië, Zweden, Frankrijk, Spanje, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, China, Zuid-Korea en Iran.

Andere maatregelen zijn dat internationaal passagiersverkeer naar Tsjechië stopt, na 20.00 uur zijn restaurants gesloten en buitenlanders afkomstig uit vijftien risicogebieden, waaronder Nederland, mogen het land niet in. Het land heeft de noodtoestand afgekondigd zodat het sneller kan reageren op de crisis.

Buurland Slowakije neemt ook verregaande maatregelen. De grenzen zijn alleen nog open voor inwoners, iedereen die terugkeert moet ongeacht het land van herkomst twee weken in quarantaine en het internationale bus-, trein- en vliegverkeer komt stil te liggen.

De Slowaakse premier Pellegrini kondigde donderdag verder aan dat alle scholen twee weken dichtgaan, sportcentra sluiten en dat winkelcentra in het weekend de deuren dichthouden. Alleen supermarkten en apotheken mogen openblijven. Ook mag internationaal vrachtverkeer doorrijden.