Nieuws/Binnenland
2003612
Binnenland

’KLM scherp in de gaten gehouden’

Den Haag - Het ministerie van Financiën zegt de ontwikkelingen bij AirFrance/KLM scherp in de gaten te houden.

„Vanzelfsprekend volgen wij de ontwikkelingen op de voet en maken we ons sterk voor de belangen van het hele bedrijf”, laat een woordvoerder van minister Wopke Hoekstra (Financiën) weten, de bewindsman die de staatsdeelneming beheert. „Het is nu eerst aan de directie duidelijk te maken welke vervolgstappen men wil zetten.”

Het aangekondigde opstappen van bestuursvoorzitter Jean-Marc Janaillac heeft voor een bestuurscrisis gezorgd bij de onderneming. Er is vooralsnog geen zicht op het oplossen van de twist tussen het bedrijf en de Franse vakbonden. Stakingen in Frankrijk kosten het bedrijf een vermogen, waardoor de positieve financiële bijdrage die KLM levert als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Nederland is voor 5,92 procent eigenaar van KLM, wat overigens niet hetzelfde is als aandeelhouderschap van moederbedrijf AirFrance/KLM. De invloed die Den Haag heeft is daardoor beperkt, in tegenstelling tot die van Parijs. De Franse staat heeft wel aandelen in het moederbedrijf.

Verschillende kabinetten hebben de afgelopen jaren benadrukt warme gevoelens te koesteren voor KLM, maar dat het bedrijf een private onderneming is dat zelf zijn koers bepaalt.

Achter de schermen kan men op politiek niveau wel proberen invloed uit te oefenen via de Franse regering of de directie, maar een echte stok om mee te slaan ontbreekt. Deze situatie kent zijn oorsprong in afspraken die zijn gemaakt toen AirFrance en KLM in 2003 fuseerden.