Nieuws/Binnenland
2003782956
Binnenland

Bestuur ACP biedt excuses aan

Toch geen grensoverschrijdend gedrag politiebondbaas Gerrit van de Kamp

Gerrit van de Kamp

Gerrit van de Kamp

Amsterdam - Gerrit van de Kamp kan weer aan de slag als voorzitter van de politievakbond ACP. Hij werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, maar daar bleek na onderzoek geen sprake van te zijn geweest, zo laat de ACP woensdagochtend weten. Het bondsbestuur heeft het vertrouwen in Van de Kamp als voorzitter uitgesproken en excuses gemaakt.

Gerrit van de Kamp

Gerrit van de Kamp

Bij de politiebond waren eerder twee anonieme meldingen binnengekomen, waarna Van de Kamp medio februari zijn werkzaamheden neerlegde hangende het onderzoek. In de organisatie met zestig werknemers, stonden volgens de ACP daarna veel medewerkers op die stelden zich niet te herkennen in wat er over hun voorzitter werd gezegd.

Het bondsbestuur steekt de hand in eigen boezem en biedt Van de Kamp en zijn gezin haar excuses aan voor de gang van zaken. „Wij realiseren ons dat dit proces anders had moeten verlopen.” Het bondsbestuur zegt lering te trekken uit de zaak.

’Hiërarchische sturingsstijl’

Het bestuur zegt zich te realiseren dat de afgelopen weken een zware wissel op de betrokkenen, ,,zoals de anonieme melders, de voorzitter met zijn gezin, de werkorganisatie, de vrijwilligers en leden, heeft gehad. Het bondsbestuur zegt in goed overleg met Van de Kamp besloten te hebben hem als voorzitter te houden. Wel onder voorwaarde dat er samen kritisch naar de interne cultuur gekeken wordt en gewerkt wordt aan een andere manier van sturen en leidinggeven.

„Uit het onderzoek blijkt dat Van de Kamp een spilfunctionaris binnen de ACP is met een hiërarchische sturingsstijl. Hiermee willen niet alle mensen binnen de organisatie omgaan. Ook hier wil het bestuur rekening mee houden. De ACP-werkorganisatie, het bondsbestuur en de voorzitter gaan samen verkennen welke normen en waarden gewenst zijn om een gezonde, veilige en plezierige werksfeer voor iedereen te hebben”, aldus de politiebond in een verklaring.

Van de Kamp is sinds 2004 voorzitter van de politievakbond. In die functie is hij onder meer actief als woordvoerder van de ACP en overlegt hij met de overheid over de politie-cao. De bond bestaat sinds 1981 en is de grootste politievakbond van Nederland, met ongeveer 24.000 leden.