Nieuws/Binnenland
2004086540
Binnenland

Fraudehelpdesk meldt vermoedelijke fraude met eigen nummer

APELDOORN - Oplichters lijken te frauderen met het nummer van de Fraudehelpdesk, zo meldt het loket maandagavond. De vermoedelijke criminelen doen alsof ze bellen met het 06-nummer van de desk, via een techniek die spoofing wordt genoemd. Daarmee zien ontvangers van het telefoontje het nummer van de desk op hun mobiel, waardoor het lijkt dat ze door een betrouwbare partij worden gebeld.

Het nummer dat de waarschijnlijke oplichters op het scherm laten zien is van de afdeling Communicatie van de Fraudehelpdesk. „Sinds 18.30 uur vanavond heb ik al zes of zeven mensen gehad die mij ’terugbellen’, omdat ze een gemiste oproep van mij hebben”, zegt woordvoerder Tanya Wijngaarde. Ze weet uiteraard niet hoeveel mensen wel hebben opgenomen en dus wellicht zijn opgelicht. „Iemand misbruikt het nummer, maar wat er precies is gebeurd, moeten we nog uitzoeken.” Daarvoor zal Wijngaarde de deskundigheid van haar collega’s inschakelen.

De Fraudehelpdesk, opgericht in 2011 en gesubsidieerd door de overheid, heeft als missie te voorkomen dat Nederlanders slachtoffer worden van fraude. Het advies van de Fraudehelpdesk is om niet op te nemen, maar af te wachten tot het loket een voicemail heeft ingesproken. Daarna kan iemand terugbellen naar het opgegeven nummer, zodat zeker is dat diegene daadwerkelijk de desk aan de lijn krijgt.