Nieuws/Buitenland
2004970466
Buitenland

Dader (45) werkte al sinds 2003 op hoofdbureau

PARIJS - De man die donderdagmiddag werd doodgeschoten nadat hij vier mensen doodstak in het hoofdbureau van de Parijse politie, was 45 jaar en werkte sinds 2003 op het hoofdbureau. Dat zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner. De man werd geboren op het eiland Martinique en kampte met een serieus gehoorprobleem.

De steekpartij kostte drie mannen en een vrouw het leven. Ook raakte iemand zwaargewond. De dader, die op de IT-afdeling werkte, werd doodgeschoten door een politieagent. Na de aanval werd het politiebureau, in de buurt van de Notre-Dame, geëvacueerd en werd de omgeving afgezet. Ook een nabijgelegen metrostation ging dicht.

Over het motief van de dader is nog niets bekend. Nieuwszender BFMTV meldde dat de waarschijnlijke achtergrond van het misdrijf een intern conflict binnen de politie is. De man zou zich anderhalf jaar geleden hebben bekeerd tot de islam, maar het is niet duidelijk of dat iets met de aanval te maken heeft.

Huiszoeking

Na de aanslag deed de politie een inval bij zijn huis in Gonesse, een stad in de Parijse regio. Volgens de aanklager werd daar de vrouw van de man om onbekende reden gearresteerd.

De Franse premier Edouard Philippe is direct na de aanslag naar het politiebureau gegaan. Ook president Emmanuel Macron kwam daarnaartoe. Hij noemde de aanval een "tragedie" en zei dat de collega's van de aanslagpleger "in shock verkeren".