Nieuws/Binnenland
2005478378
Binnenland

Vijf jaar cel voor veroorzaken gasexplosie Nijmegen

ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft de 63-jarige Ben S. conform de eis van het Openbaar Ministerie vijf jaar cel opgelegd voor het veroorzaken van een gasexplosie in zijn woning aan de Hillekensacker in Nijmegen. De ontploffing in de wijk veroorzaakte een enorme ravage. Zeker twintig woningen raakten beschadigd, waarvan sommige zeer ernstig.

De man sneed op 13 mei vorig jaar de gasslang van zijn fornuis door en liet zijn woning vijf uur lang volstromen met gas. Om vijf uur ’s middags kwam het tot een explosie, door een onduidelijk gebleven oorzaak. Aanvankelijk verklaarde man dat het om een zelfmoordpoging ging, later zei hij dat hij niet meer wist wat er is gebeurd. De rechtbank meent dat het aan louter toeval is te danken dat er geen doden of gewonden zijn gevallen.

Verminderd toerekingsvatbaar

Volgens gedragsdeskundigen is de man verminderd toerekeningsvatbaar. Hij kampt met een aantal stoornissen en een ernstige alcoholverslaving. De rechtbank heeft daar rekening mee gehouden bij het bepalen van de straf.

Aan circa twintig buurtbewoners moet de man een schadevergoeding betalen van ruim 70.000 euro. De woningstichting had een schadeclaim van 750.000 ingediend, maar die vindt de rechtbank niet genoeg onderbouwd. Meer informatie is nodig, aldus de rechtbank, die de woningstichting kan inbrengen bij een claim bij de civiele rechter.