Nieuws/Binnenland
2005685317
Binnenland

PVV’er Fritsma vertrekt uit Tweede Kamer

Sietse Fritsma

Sietse Fritsma

DEN HAAG - Kamerlid Sietse Fritsma van de PVV vertrekt uit de Tweede Kamer. Hij begint een eigen onderneming. Hij stopt per 1 november als Kamerlid.

Sietse Fritsma

Sietse Fritsma

Fritsma is sinds 2006 lid van de Tweede Kamer en voerde het woord voor de PVV over asiel en immigratie. Hij stond bekend als een fel politicus op dit voor de partij belangrijke dossier.

Controversiële voorstellen van zijn hand zorgden vooral aan het begin van zijn Kamerlidmaatschap soms voor harde aanvaringen met collega-volksvertegenwoordigers. Die beginperiode is volgens Fritsma zelf het hoogtepunt van zijn tijd in de Kamer, waarin de PVV zichzelf op de kaart zou hebben gezet.

’Het eerste uur’

PVV-leider Geert Wilders noemt Fritsma een "PVV'er van het eerste uur". Hij sloot zich aan bij de partij nadat hij jarenlang als ambtenaar bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst had gewerkt. Onder meer op basis van die ervaring schreef hij in 2007 het boek De immigratieramp van Nederland.

Fritsma stond bij de laatste Kamerverkiezingen op de vijfde plaats op de kieslijst van de PVV. "Ik heb mijn beste jaren aan de PVV gegeven", zegt hij. Naast zijn Kamerlidmaatschap zat de politicus tussen 2010 en 2011 bijna een jaar in de gemeenteraad van Den Haag. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen was hij zelfs lijsttrekker in Den Haag, maar hij moest zijn werk in de raad neerleggen vanwege werkzaamheden in het parlement.

Dat hij na dertien jaar besluit te stoppen met het Kamerlidmaatschap was "geen lichtzinnige beslissing", aldus Fritsma. "Maar als je zelf het gevoel hebt dat het tijd is voor een ander leven, dan is het lastig met dezelfde toewijding Kamerlid te blijven. De partij en de kiezer hebben recht op maximale inzet en maximale toewijding. En het is ook wel eens goed dat er een PVV'er op een normale manier vertrekt", grapt Fritsma.

"Ik zal hem enorm gaan missen, maar gun hem een nieuwe toekomst buiten de politiek en wens hem daarbij veel succes", zegt Wilders over het afscheid van Fritsma.