Nieuws/Buitenland
2005949446
Buitenland

Blinken en Abbas bespreken bestendigen staakt-het-vuren

WASHINGTON/RAMALLAH - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft vrijdag getelefoneerd met de Palestijnse premier Mahmoud Abbas om te bespreken hoe het staakt-het-vuren tussen de Palestijnen en Israël het beste kan worden gewaarborgd. Bij de aankondiging van het bestand donderdag, lieten de Verenigde Staten al weten alleen zaken te doen met de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever en niet met Hamas, dat de Gazastrook in handen heeft.

Blinken onderstreepte aan de telefoon met Abbas dat de VS met behulp van de Palestijnse Autoriteit en de Verenigde Naties op korte termijn humanitaire hulp willen gaan leveren aan het Palestijnse volk. De VS houden de communicatielijnen met de Palestijnen op alle niveaus open, liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond weten.

In de nacht van donderdag op vrijdag ging na elf dagen vechten een door Egypte en de VS bemiddeld staakt-het-vuren in. Tot dusver heeft de vrede stand gehouden, maar zowel van Palestijnse als van Israëlische zijde is gedreigd met represailles in het geval dat de ander de wapenstilstand schendt.

Een woordvoerder van de militaire tak van Hamas, de al-Qassam-brigades, zei vrijdag dat het hervatten van raketaanvallen op Israël een optie blijft. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu dreigde richting Hamas met „nieuwe spelregels” indien de militanten de vrede niet eerbiedigen.

De Amerikaanse president Joe Biden benadrukte vrijdag dat de Democratische Partij nog altijd achter Israël staat en zei dat er geen vrede in het Midden-Oosten zal zijn totdat alle mogendheden er het bestaansrecht van Israël erkennen. Tegelijkertijd noemde Biden de tweestatenoplossing „de enige mogelijke reactie” op het Israëlisch-Palestijnse conflict.