Nieuws/Binnenland
2005988679
Binnenland

Nog ver van cijfers in maart en april

Stijging coronapatiënten in ziekenhuis met 10% per dag

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

ROTTERDAM - Het afgelopen etmaal zijn 30 patiënten in het ziekenhuis opgenomen vanwege besmetting met het coronavirus. In totaal liggen nu 327 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis, waarvan 67 op de afdeling intensive care, negen meer dan vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

„Het aantal opgenomen besmette patiënten steeg afgelopen week met ruim 10 procent per dag”, zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. „Het leidt tot aanzienlijke drukte bij met name de ziekenhuizen in het westen van het land.”

Deze drukte wordt volgens hem versterkt door het grote aantal patiënten dat zich meldt met klachten die kunnen passen bij Covid-19. „Zij moeten in eerste instantie in isolatie worden opgevangen in afwachting van een testuitslag”, aldus Kuipers.

Situatie nog lang niet op piekniveau

Op het coronadashboard van de overheid is de stijging in absolute aantallen vooralsnog klein. Ook dertig patiënten per dag staat nog in geen verhouding tot de aantallen tijdens de piek in maart en april, toen soms vier- of vijfhonderd patiënten werden opgenomen.

Artsen kiezen er steeds vaker voor kwetsbare mensen thuis te laten uitzieken. Bovendien is veel beter bekend welke medicijnen en behandelmethoden in een vroeg stadium kunnen aanslaan. Daarmee kunnen intensive care-opnames worden voorkomen.

Ic’s

De intensive care (ic) was tijdens de coronapiek de ’bottleneck’. Inmiddels zijn er maximaal 1700 plekken beschikbaar, waarvan er zo’n duizend voor coronapatiënten beschikbaar zijn als we de reguliere zorg niet al te veel in de wielen willen rijden (er liggen nu zo’n zevenhonderd niet-coronapatiënten).

De ’bezettingsgraad’ ligt qua corona dus lager dan 10 procent. Problemen zijn daarmee vooralsnog ver weg, maar vanwege de oplopende besmettingen, vooral in het westen, en de chronische vermoeidheid onder ziekenhuispersoneel zijn de zorgmanagers waakzaam.