Nieuws/Binnenland
200710
Binnenland

Vier partijen met informateur om tafel

Overleg Catshuis nog zonder resultaat

Den Haag - UPDATE 23.30 uur - Nog steeds is niet duidelijk of nieuwe onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks enige kans van slagen hebben. Donderdag praatte het viertal onder leiding van informateur Herman Tjeenk Willink in het Catshuis, maar zonder resultaat.

Nadat er eerst ’s ochtends ’informeel’ vergaderd werd, volgde ’s avonds een avondsessie. Tussendoor staken partijen onderling de koppen bij elkaar. Het heeft nog geen conclusie opgeleverd, bleek na afloop. Er komt een vervolgafspraak tussen de vier partijen, maar wanneer die plaatsheeft is nog niet bekend.

Ingewijden meldden De Telegraaf de hele dag dat er weinig schot in de zaak zat. Op tafel ligt het onderwerp waar de vorige formatiepoging tussen de vier partijen op mislukte: het migratiebeleid. GroenLinks zou lange tijd niet van plan zijn om concreet te bewegen op dit onderwerp, waardoor andere partijen nog geen kans zagen om de vastgelopen besprekingen weer vlot te trekken. Na het overleg klonk er een iets positiever geluid, maar van enthousiasme was geen sprake.

De intentie was om donderdag te besluiten of het viertal opnieuw met elkaar gaat onderhandelen over een nieuw kabinet. Dan zou het vergadercircus ook weer terugkeren naar het Binnenhof. Wanneer dit gaat gebeuren, blijft voorlopig onduidelijk.

Ook valt te horen dat er naast migratie nog vele andere hete hangijzers zijn die nog niet aan de orde geweest zijn. Zo belooft de toekomst van het klimaatbeleid ook een grote splijtzwam te worden tussen partijen.