Nieuws/Binnenland
2008171
Binnenland

Zorgen om traumatische bevalling in bakkerij: ’Vreselijk verhaal’

HULST - De paniek was maandagochtend enorm, bij Bakkerij Risseeuw in het Zeeuwse stadje Hulst. Nadat een zwangere collega plotseling een hartstilstand kreeg, beviel ze korte tijd later met hulp van toegesnelde artsen. Moeder en baby werden met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Bakkerij Risseeuw hield de rest van de dag zijn deuren gesloten. Onwetende klanten die aan de deur kwamen, moesten elders hun brood kopen. „We gaan hier niets over zeggen”, zei een aangeslagen vrouw die nog in de bakkerij aanwezig was. „Dat is aan de familie, als zij dat willen.”

Er was grote ontsteltenis rond half elf in de ochtend, toen de werkneemster, die zeven maanden zwanger was, plotseling onwel werd. Hulpdiensten die snel ter plaatse waren met drie ambulances en een traumahelikopter reanimeerden de moeder, die met spoed door een van de ziekenwagens naar het hospitaal werd gebracht.

Keizersnede

De pasgeboren baby, die met een keizersnede ter wereld kwam, werd meteen met de traumaheli die op een grasveld tegenover de bakkerij was geland naar het ziekenhuis gebracht. Het lijkt erop dat de baby met spoed ter wereld is gebracht gezien de gevaarlijke situatie, maar de politie doet geen mededelingen daarover.

Twee brandweerteams en verschillende politieagenten die ook waren opgetrommeld zetten al snel de buurt af met witte schermen om de hulpdiensten goed hun werk te kunnen laten doen. Het is onduidelijk hoe moeder en kind, over wie ook niet is gemeld naar welk ziekenhuis ze zijn gebracht, het maken.

’Behoorlijk schrikken’

„We hadden eerst niets in de gaten, tot er een helikopter tegenover onze winkel landde”, vertelt medewerkster Bettine van Skin Studio Pour Elle, die naast de bakkerij werkt. „Nadat alles was afgesloten, werd er meteen actie ondernomen. Het was behoorlijk schrikken in ieder geval.”

Iets verderop in de straat, bij mobiele telefoniewinkel Ritel XL hadden ze aanvankelijk ook niks door. „Vreselijk voor die werkneemster”, zegt een verkoopster van de zaak, die meldt dat de vrouw bij de bakkerij werkt. „Zeven maanden zwanger en dan gebeurt dit. Het is niet zo dat er klanten binnenkwamen die vroegen of vertelden wat er aan de hand was, maar op een gegeven moment hadden we wel door dat er iets ergs was gebeurd.”

Medeleven groot

Ook al kennen ze de collega’s van de bakkerij niet goed, het medeleven is groot bij de andere winkeliers. „Omdat alles was afgezet was wel duidelijk dat het ernstig was”, zegt de telefoniewinkel-medewerkster. „We hopen maar dat het goed komt.”

Dat hoopt ook Tess van Funtastic Casino, dat iets verderop ligt. „Wij zitten niet heel dichtbij die bakkerij, maar hadden al snel door dat er iets was gebeurd. Maar we weten verder niets.” Nadat ze hoort wat er is gebeurd, schrikt ze daar behoorlijk van. „Jeetje, ik hoop maar dat alles goed gaat. Wat een vreselijk verhaal.”