Nieuws/Binnenland
2008705976
Binnenland

In Zeeuwse Schore 76.000 kippen geruimd vanwege vogelgriep

LUNTEREN - Bij een legpluimveebedrijf in het Zeeuwse Schore worden 76.000 kippen geruimd omdat er vogelgriep is vastgesteld, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maandagavond. Voor vijf pluimveebedrijven die binnen 10 kilometer afstand liggen, geldt per direct een vervoersverbod.

In de regio waarbinnen het bedrijf ligt, gold al een ophok- en afschermplicht voor bedrijven met commercieel gehouden vogels. Op het bedrijf wordt onderzocht of er risicovolle contacten zijn geweest en indien nodig worden er dan extra maatregelen getroffen.

Ook in Lunteren (Gelderland) werd deze week vogelgriep vastgesteld op een legpluimveebedrijf. Daar werden ongeveer 5000 kippen geruimd. Binnen de 1 kilometerzone liggen zeven andere pluimveebedrijven. Ook die worden uit voorzorg geruimd. Het gaat om een ’pluimveedicht’ gebied, meldt het ministerie. Binnen 10 kilometer liggen nog 235 andere pluimveebedrijven. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) checkt nog dertig andere pluimveebedrijven die binnen 3 kilometer liggen. Deze bedrijven worden nog twee weken gemonitord op ziekteverschijnselen bij de dieren.

Minister Henk Staghouwer (LNV) noemt de situatie rond vogelgriep zorgelijk. „Zeker met een besmetting in een pluimveerijk gebied zoals de Gelderse Vallei heeft dit voor velen een enorme impact.” Volgens de bewindsman moeten we er rekening mee houden dat vogelgriep ook de rest van het jaar in ons land aanwezig is.