Nieuws/Buitenland
2009313512
Buitenland

Macron benoemt Jean Castex tot nieuwe premier van Frankrijk

Édouard Philippe

Édouard Philippe

Parijs - De Franse president Emmanuel Macron heeft Jean Castex benoemd tot de opvolger van de opgestapte eerste minister Édouard Philippe. De voormalig ambtenaar werd door insiders al getipt als mogelijke opvolger van Philippe, die vrijdag met zijn regering aftrad.

Édouard Philippe

Édouard Philippe

De 55-jarige Castex voerde de laatste tijd de regie over de versoepelingen van de Franse maatregelen tegen het coronavirus. Hij zat eerder onder meer in het parlement van het departement Pyrénées-Orientales en dat van de regio Languedoc-Roussillon en was burgemeester. Ook was hij voorzitter van het Nationaal Sportagentschap. Castex is lid van de centrumrechtse partij LR en daarvoor van de voorganger van die partij, de UMP.

Persbureau Bloomberg schrijft dat de benoeming van de onbekende nieuwkomer Castex veelzeggend is. Macron zou met Castex iemand hebben gekozen die hem niet zal uitdagen en hem niet zal overschaduwen. De nu opgestapte Philippe schoot Macron onlangs in de populariteitspeilingen voorbij.

Nieuwe regering

Castex moet een nieuw kabinet gaan samenstellen. Dat moet onder meer invulling geven aan de milieu- en klimaathervormingen die Macron eerder deze week aankondigde. Macron deed dat na een gevoelige nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen zondag. Daarbij verloor zijn liberale partij LREM veel kiezers aan de groene EELV.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd