Nieuws/Buitenland
2009324442
Buitenland

’Aanpassing wapenwet in VS dichtbij’

WASHINGTON - In de Amerikaanse Senaat is een akkoord over een strengere federale wapenwetgeving een stuk dichterbij gekomen. Hetzelfde geldt voor het vrijmaken van miljarden dollars om in de toekomst schietpartijen met veel slachtoffers te voorkomen.

De onderhandelaars legden volgens de Washington Post hun belangrijkste meningsverschillen die een wetsvoorstel tot dusver ophielden dinsdag bij. Daarmee is de weg geëffend voor een wet die eind deze maand kan worden bekrachtigd.

De doorbraak kwam ruim een week nadat twintig senatoren - tien van elke partij - een overeenkomst over het raamwerk hadden ondertekend. Daarin werden bescheiden restricties voor nieuwe vuurwapens gekoppeld aan ongeveer 15 miljard dollar extra voor de geestelijke gezondheidszorg en investeringen ten behoeve van de veiligheid op scholen.

Hoewel de instemming van de tien Republikeinen met de deal hoopgevend is, moeten de onderhandelaars er nog wel in slagen alle onderdelen te vertalen naar de uiteindelijke wetstekst. Als dat lukt, kan er op korte termijn over worden gestemd. Het zou een significante wetswijziging opleveren, maar minder vergaand dan president Biden en veel Democraten graag zouden zien. Zij willen een verbod op semi-automatische geweren en bijbehorende magazijnen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop