Nieuws/Binnenland
2009978540
Binnenland

Oppositie reageert kritisch op coronapersco

Den Haag - Oppositiepartijen zijn kritisch over de nieuwe aanpak van het kabinet om het coronavirus te temmen. Vooral de ’vrijwillige’ mondkapjesplicht in winkels roept veel vraagtekens op. Later deze week is er een debat in de Tweede Kamer.

„Het kabinet heeft haar zaakjes niet op orde. Onvoldoende testen, geen contactonderzoek en te weinig zorgmedewerkers. Ontkenning van aerogene verspreiding van het virus werkt averechts”, twittert PVV-leider Geert Wilders al tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag. „Maar het belangrijkste nu is dat de zorg voor iedereen, met welke klacht dan ook bereikbaar blijft.”

De SP reageert kritisch op de vrijwillige mondkapjesplicht in de detailhandel in de drie grote steden. „De manier waarop winkeliers nu verantwoordelijk worden voor het dragen van mondkapjes staat symbool voor de virusbestrijding van dit kabinet: laat anderen de kolen uit het vuur halen”, reageert SP-leider Lilian Marijnissen. „Dat schiet niet op. Maak een duidelijke strategie met uniforme afspraken.”

GL-voorman Jesse Klaver is het eens met haar: „Mondkapjesplicht aan winkeliers overlaten? Geef duidelijkheid met een heldere richtlijn voor gebruik mondkapjes in het hele land.”

De coalitiepartijen benadrukken vooral dat de nieuwe maatregelen vervelend, maar nodig zijn. „Dit is balen, maar wel nodig om te voorkomen dat de intensive cares volraken én we weer in lockdown terechtkomen”, reageert D66-fractievoorzitter Rob Jetten. Coalitiegenoot CU steunt de aanpak. Partijleider Gert-Jan Segers: „Het is voor velen van ons naar dat onze bewegingsvrijheid weer wordt ingeperkt, maar het is voor ons allemaal goed dat het kabinet zo een lockdown probeert te voorkomen.”

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma roept iedereen op om zich te houden aan de nieuwe maatregelen „zodat we samen erger kunnen voorkomen.”

Luister ook naar onze politiek commentator Wouter de Winther in de parlementaire podcast Afhameren: