Nieuws/Binnenland
2010338
Binnenland

Europa wil verbod op plastic wattenstaafjes

Brussel - In de strijd tegen wegwerpplastic wil de Europese Commissie nu ook wattenstaafjes, flessen, drinkbekers en sigarettenpeuken gaan weren.

De uitwerking van de plannen achter dit verbod wordt op 23 mei gepresenteerd maar inmiddels is al het een en ander uitgelekt, weet De Standaard.

Ook rietjes, ballonnen en maaltijdverpakkingen vallen onder het verbod.

Volgens de Belgische krant is de helft van al het plastic gemaakt van wegwerpmateriaal. De Europese Commissie wil het gebruik daarvan gaan inperken en kijkt naar de meestgebruikte producten.

Weg met wegwerpdoekjes

Ook het gebruik van wegwerp-schoonmaakdoekjes moet aan banden worden gelegd. De doekjes, gebruikt om onder meer make-up mee weg te halen, veroorzaken meer dan 90% van de rioolverstoppingen in Groot-Brittannië, weet ook de NOS.

Eind vorig jaar nog werd er een ’monstervetberg’ ontdekt in het riool onder de Londense wijk Whitechapel.

De doekjes bevatten plasticdeeltjes die niet af te breken zijn. Volgens BBC moeten producenten een alternatief gaan verzinnen voor deze veelgebruikte doekjes.

Meer duidelijkheid

Op 23 mei wordt er meer duidelijk over het verbod en de richtlijnen. Daarna moet het voorstel nog langs het Europees Parlement en de lidstaten zelf.