Nieuws/Binnenland
2010925424
Binnenland

Alarm om situatie in het zuiden

Medisch specialisten: sluit alle scholen

Aarchieffoto ter illustratie.

Aarchieffoto ter illustratie.

UTRECHT - Vanwege de corona-uitbraak moeten scholen direct dicht, vindt de Federatie Medisch Specialisten (FMS). Voorzitter en kno-arts Peter Paul van Benthem vindt dat onvoldoende vast staat dat kinderen het virus niet kunnen overdragen. ,,Moeten we niet het zekere voor het onzekere nemen en per direct alle scholen sluiten?’’ zegt Van Bethem. ,,Wij denken van wel.’’

Aarchieffoto ter illustratie.

Aarchieffoto ter illustratie.

„Wij vragen de politiek om het maximale te doen wat nodig is. Wij willen onze dokters en alle zorgverleners veilig houden, ook in de thuissituatie. Is er voldoende onderbouwing van het besluit dat de kinderen niet veel bijdragen aan de transmissie van het virus?”

De FMS organiseerde vandaag een web-seminar onder de noemer ’Lessen uit het zuiden’ voor professionals in de acute zorg. Specialisten van de intensive care en medisch microbiologen werkzaam in Noord-Brabant gingen onder leiding van Van Benthem onder meer in op de organisatorische vraagstukken.

Van Benthem: „Wij zijn blij met de urgentie die spreekt uit de manier van aanpak van deze crisis door het Outbreak Management Team, het RIVM, minister Bruins en het kabinet. We zien de dilemma’s over de te nemen maatregelen en we zien het verschil in beleefde urgentie. De dringende adviezen van de artsen in de ziekenhuizen in Noord-Brabant kunnen we echter niet in de wind slaan. Ga niet meer naar feestjes. Onthoud je van sociale contacten. Dit moeten we echt doen als we samen de stijging van het aantal besmettingen tot stilstand willen brengen.”

Van Benthem doet namens de specialisten een oproep aan de politiek om in ziekenhuizen te zorgen voor voldoende materialen om zorgpersoneel en patiënten te beschermen. ,,Er is dringend behoefte aan mondkapjes en testmateriaal. Het werkt zeer demotiverend op de zorgverleners op de IC en verder in het gehele ziekenhuis wanneer de spullen er niet zijn.’’

Zuiden met handen in haar

Artsen uit Brabantse ziekenhuizen hebben de afgelopen dagen de noodklok geluid. Bij het Amphia Ziekenhuis in Breda werd twee dagen geleden nog gevreesd voor overbelasting. Volgens de woordvoerder is het nu ’rustig’. Er is dit weekend maar één coronapatiënt bijgekomen en er is nog voldoende capaciteit op de ic. „Het signaal van deze week willen we niet ontkrachten, maar we zijn goed voorbereid. Er is genoeg ruimte om een toename op te vangen.”

In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk is de situatie onder controle, aldus een woordvoerder. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is ’nog geen sprake van rampscenario’s’.

In Limburg is echter ook spanning. „We hebben nu dertig geïsoleerde bedden, maar daarvan zijn er al 26 bezet. De explosie lijkt aanstaande. (...) Ik wil per se geen apocalyptische boodschap afgeven, maar wel eerlijk zijn: de situatie is zeer ernstig”, zegt Roel Goffin van de Raad van Bestuur van het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen en Sittard-Geleen vandaag tegen De Telegraaf.