Nieuws/Buitenland
201118000
Buitenland

Dit wil de nieuwe Duitse regeringscoalitie

BERLIJN - De nieuwe Duitse regering wil na zestien jaar Angela Merkel vooral moderniseren. „Wij willen af van de status quo”, zo verwoordde de aanstaande minister van Financiën, Christian Lindner. De liberale FDP-leider noemde drie hoofdpunten: „Het gaat om de-carbonisatie, het afscheid van fossiele brandstoffen. Plus de digitalisering en de de uitdaging van een ouder wordende maatschappij.”

De vermoedelijk nieuwe kanselier Olaf Scholz beloofde: „Er gaat een bonus van een miljard euro naar de verpleging.” Veel verplegers stopten vanwege hoge werkdruk, en relatieve lage lonen. Verder wil Scholz het minimumloon naar twaalf euro verhogen. „Dat helpt tien miljoen werknemers”, aldus de sociaaldemocraat.

Vermogensbelasting

Een lievelingsproject van links, de vermogensbelasting voor de rijken, is van de baan. De liberalen ging ervoor liggen. Daarvoor wil de knipperlicht-coalitie de midden- en kleine inkomens ontlasten. „Er komt een basisinkomen voor kinderen, die moeten uit de bijstand”, beloofde Scholz.

En hij maakte zich sterk voor de twintig miljoen Duitse bejaarden. „De pensioenen zullen stabiel blijven.” Zijn coalitiepartner Lindner maakte gewag van de ’angst voor inflatie’, die deze maand opliep naar zes procent.

De FDP kon ook doorzetten dat het gebruik van cannabis legaal wordt. Op den duur kunnen er zelfs coffeeshops naar Nederlands voorbeeld komen, met kwaliteitscontroles door de overheid. Een groot probleem is verder de woningnood in steden. „Er komen 400.000 woningen per jaar bij, waarvan 100.000 in publiek bezit”, beloofde Scholz.

Kolencentrales

Qua energievoorziening wil de groen-rechtse coalitie de Duitse kolencentrales sneller sluiten. De huidige kanselier Merkel (CDU) pleitte ervoor die in 2038 van het net te nemen. „Wij willen dat tachtig procent van de energiebronnen duurzaam wordt”, verklaarde Robert Habeck, mogelijk de nieuwe ’superminister’ van Milieu en Economie. Momenteel haalt Duitsland veertig procent van haar energie uit onder meer wind en waterkracht.

Een accent komt er ook op de modernisering van het burgerrecht. „Wij gaan het staatsburgerschap hervormen, alsmede het familierecht,” beloofde de groene voorzitster Annalena Baerbock. Hiermee moeten de integratie van buitenlanders en de rechten van kinderen en alleenstaande ouders vergroot worden. „We moeten meer de zienswijzen van kinderen, scholieren en jongeren zien, niet alleen die van volwassenen.”