Nieuws/Binnenland
2011453124
Binnenland

Negen jaar cel voor sadistisch geweld in Utrechts gezin

UTRECHT - De rechtbank in Utrecht heeft een 44-jarige man veroordeeld tot negen jaar cel, wegens het jarenlang op sadistische wijze terroriseren van zijn gezin. De Utrechter heeft vanaf 2007 „excessief, veelvuldig en mensonterend” geweld op zijn vrouw en kinderen toegepast, aldus de rechtbank, die een jaar hoger strafte dan geëist door het Openbaar Ministerie. De man dwong zijn vrouw onder meer tot het eten en drinken van ontlasting van hun kinderen.

De vrouw deed in juni vorig jaar aangifte, kort nadat haar man haar met een mes in haar bovenbeen had gestoken. De aangifte en het daaropvolgende onderzoek legden een scala aan volgens de rechtbank „uitzonderlijke, sadistische en wrede handelingen” bloot. Zo heeft de man een nijptang in de tong van zijn vrouw gezet en haar vervolgens langdurig door de woning getrokken. Ook heeft hij haar kokend water over haar borsten gegoten.

Volgens de aangifte dwong de man drie van de vier kinderen hun moeder te mishandelen. De kinderen zijn vaak getuige geweest van de wreedheden. De kinderen werden zelf ook mishandeld door de man. Zij werden onder meer geslagen met een riem.

Het is onduidelijk gebleven of de verdachte lijdt aan een psychische stoornis. Hij heeft iedere medewerking aan een onderzoek daarnaar geweigerd. De rechtbank kon hem daardoor geen tbs opleggen. De rechtbank bepaalde dat de man de komende jaren geen contact mag opnemen met zijn ex-vrouw, haar kinderen en haar familie.

Volgens deskundigen bestaat er gevaar voor eerwraak. De rechtbank heeft daarom een contactverbod opgelegd en een maatregel die het mogelijk maakt om de man na afloop van de celstraf nog beperkingen op te leggen bijvoorbeeld in de contacten met zijn vrouw en kinderen.