Nieuws/Binnenland
2011717453
Binnenland

Luchtvervoer gevaarlijke stoffen bij Defensie nog altijd niet op orde

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

Den Haag - De luchttransport van gevaarlijke stoffen door Defensie is nog altijd niet op orde. In 2017 kondigde de luchtmacht na een aantal incidenten met gevaarlijke stoffen maatregelen aan om het vervoer van die stoffen te verbeteren, maar een deel daarvan is nog niet uitgevoerd.

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

En zelfs al worden alle maatregelen wel uitgevoerd, dan nog is dat geen garantie dat gevaarlijke stoffen veilig vervoerd kunnen worden. Met die harde conclusie komt de Inspectie Veiligheid Defensie donderdag.

„In de hele keten van afzender tot controleur zijn er knelpunten”, constateert de inspectie, die heeft onderzocht of de maatregelen die in 2017 werden aangekondigd daadwerkelijk zijn uitgevoerd.

Een aantal maatregelen, zoals het opleiden van medewerkers en leidinggevenden, werd niet goed uitgevoerd. Het gebrek aan opleidingscapaciteit en ervaren personeel is volgens de Inspectie de grootste boosdoener.

De inspectie constateert echter dat alleen die maatregelen uitvoeren niet genoeg is en komt met extra aanbevelingen. Zo wordt er bijvoorbeeld geadviseerd de opleidingscapaciteit op te schroeven en medewerkers de kans te geven kennis en ervaring te laten opbouwen. In de tussentijd adviseert inspectie om gevaarlijke stoffen via een centraal punt door ervaren medewerkers gereed te laten maken voor luchtvervoer.