Nieuws/Binnenland
2011833
Binnenland

Actiegroep in beroep over orka Morgan

Orka Morgan op archiefbeeld.

Orka Morgan op archiefbeeld.

AMSTERDAM - De stichting Free Morgan gaat bij de Raad van State in beroep tegen de uitspraak dat orka Morgan niet onder valse voorwendselen is verhuisd van Dolfinarium Harderwijk naar Tenerife. De bestuursrechter in Utrecht bepaalde twee weken geleden dat het zogeheten EG-certificaat met toestemming voor de verhuizing geldig was.

Orka Morgan op archiefbeeld.

Orka Morgan op archiefbeeld.

De stichting wil dat het certificaat nietig wordt verklaard. Morgan zou in het Spaanse Loro Parque alleen worden gebruikt voor onderzoek, maar blijkt nu drachtig te zijn. „Dat betekent dat ze met haar fokken, terwijl daarvoor een aparte vergunning nodig is”, zegt advocaat Bondine Kloostra namens Free Morgan. „Fokken is voor het park extra economisch gewin, want zo’n kalf is echt miljoenen waard.”

De bestuursrechter oordeelde dat er niet voldoende bewijs was dat het van meet af aan de bedoeling was om met Morgan te gaan fokken.

Morgan werd in 2010 ernstig verzwakt gevonden in de Waddenzee en naar het Dolfinarium gebracht om te herstellen. In 2011 verhuisde het dier met instemming van het kabinet naar Tenerife.