Nieuws/Buitenland
2012269034
Buitenland

Belgisch tv-gezicht Bart de Pauw veroordeeld, maar niet cel in

MECHELEN - De Belgische televisiemaker Bart De Pauw heeft zich schuldig gemaakt aan het lastigvallen van zes actrices en andere vrouwen met wie hij samenwerkte. Hij krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, heeft de rechter bepaald.

De Pauw bombardeerde zijn slachtoffers, onder wie de bekende actrices Maaike Cafmeyer en Lize Feryn, onder meer met opgewonden tekstberichten. De presentator, acteur en programmamaker blijft die zelf afdoen als onschuldig geflirt, al bood hij tijdens de rechtszaak wel zijn excuses aan.

De gevallen presentator, acteur en producent heeft actrices Liesa Naert, Ella-June Henrard en Ellen Loyd „belaagd”, oordeelt de rechtbank in Mechelen. Dat geldt ook voor twee andere medewerksters. Een andere vrouw is het slachtoffer van „overlast met elektronische communicatiemiddelen.” De Pauw werd vrijgesproken voor het lastigvallen van Cafmeyer en Feryn en een handvol andere vrouwen.

Shcadevergoeding

De straf betekent dat De Pauw de cel in moet als hij de komende drie jaar opnieuw in de fout gaat. Hij moet enkele slachtoffers verder een schadevergoeding van 1 euro betalen, heeft de rechter bepaald. Ze hadden om dat symbolische bedrag gevraagd.

De 53-jarige tv-maker, die de rechter om vrijspraak had gevraagd, zal naar verwachting in hoger beroep gaan. Hij is „heel teleurgesteld”, laat hij weten. Het kamp van de slachtoffers is „natuurlijk tevreden dat het gedrag van meneer De Pauw als strafbaar werd erkend”, zegt hun advocate.

VRT

De veroordeling kan ook gevolgen hebben voor de rechtszaak die De Pauw heeft aangespannen tegen zijn voormalige werkgever, omroep VRT. De Pauw vindt dat die hem ten onrechte aan de kant heeft geschoven toen zijn wangedrag aan het licht kwam. Hij eist 12 miljoen euro voor de schade die hij zou hebben geleden. De VRT wil niet reageren op de uitspraak.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop