Nieuws/Binnenland
2012921380
Binnenland

Ruim 1100 mensen delen beelden met politie

Snelrechters leggen cel- en taakstraffen op aan relschoppers

Ongeregeldheden in de Schilderswijk.

Ongeregeldheden in de Schilderswijk.

AMSTERDAM - Snelrechters in Den Haag, Middelburg en Breda hebben woensdag cel- en taakstraffen opgelegd aan mensen die wegens betrokkenheid bij de avondklokrellen zijn opgepakt. De gepleegde delicten varieerden van het plegen van geweld tot opruiing.

Ongeregeldheden in de Schilderswijk.

Ongeregeldheden in de Schilderswijk.

In Den Haag veroordeelde de rechter een 19-jarige man tot twee maanden cel wegens het gooien van een steen naar een politiebus. De Hagenaar werd opgepakt tijdens rellen afgelopen maandag in de Haagse Schilderswijk.

De snelrechter in Middelburg legde in twee zaken drie weken cel op, waarvan twee weken voorwaardelijk, naast een werkstraf van zestig uur, wegens het verspreiden van opruiende berichten. De rechter sprak het tweetal uit Goes vrij van het zwaardere delict opruiing.

Twee anderen, eveneens afkomstig uit Goes, kregen twee weken cel (waarvan twaalf dagen voorwaardelijk) en dertig dagen cel (waarvan veertien dagen voorwaardelijk). Ook zij kregen daarnaast een werkstraf van zestig uur. De rechter verklaarde ook in hun geval het verspreiden van opruiende berichten bewezen.

In Breda kreeg een 35-jarige man uit Bavel vier maanden cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk, wegens opruiing. Hij riep via Facebook mensen op die tegen de avondklok zijn te verzamelen op een plek in Breda.

Vier Alphenaren staan volgend week voor de snelrechter in de rechtbank in Den Haag. Zij zouden afgelopen maandag in een WhatsAppgroep hebben opgeroepen tot geweld en plundering in Alphen aan den Rijn.

De Alphenaren van 18, 25, 33 en 43 jaar oud werden woensdag voorgeleid voor de rechter-commissaris. Die besloot hun voorarrest te verlengen. Drie van de verdachten moeten zich op dinsdag 2 februari bij de snelrechter verantwoorden, de vierde verdachte staat een dag later terecht.

Beelden

Ruim 1100 mensen hebben al beelden of informatie met de politie gedeeld over de rellen in Eindhoven afgelopen zondag. Dat meldt de politie op Twitter.

„Normaal bedanken we iedereen persoonlijk, maar dat luk nu echt niet. Daarom doen we het hier: dank!”, zo luidt de boodschap op Twitter.