Nieuws/Binnenland
2013088
Binnenland

Zaak verbod Satudarah volgende week verder

Leden van de Satudarah Motorcycle Club bij het het Justitieel Complex Schiphol.

Leden van de Satudarah Motorcycle Club bij het het Justitieel Complex Schiphol.

SCHIPHOL - De rechtszaak over een mogelijk verbod van Satudarah gaat volgende week woensdag verder. De advocaat van de motorclub had om uitstel gevraagd omdat hij naar eigen zeggen meer tijd nodig heeft „de feiten van de fictie van het Openbaar Ministerie te scheiden.” De rechtbank ging mee in zijn verzoek. „We behandelen hier een verstrekkende vraag, namelijk over het inperken van een grondrecht, de vrijheid van vereniging”, aldus de rechter.

Leden van de Satudarah Motorcycle Club bij het het Justitieel Complex Schiphol.

Leden van de Satudarah Motorcycle Club bij het het Justitieel Complex Schiphol.

Volgens de advocaat heeft het OM, die de motorclub wil laten ontbinden en verbieden, veel onjuistheden verteld in de rechtbank. Het OM betoogde dinsdagochtend voor de Haagse rechtbank, voor de gelegenheid uitgeweken naar de extra beveiligde locatie op Schiphol, waarom de motorclub en zijn supportclubs verboden moeten worden. De motorclub handelt volgens het OM in strijd met de openbare orde en heeft een subcultuur ontwikkeld die geweld verheerlijkt.

Het is aan justitie om te bewijzen dat Satudarah een vereniging is en dat de strafbare feiten vanuit die vereniging worden gepleegd. „Het recht op een vereniging is een groot goed”, zei de officier van justitie. Maar niet als de samenleving daardoor in gevaar komt, aldus de officier.

Hij gaf een minutenlange opsomming van strafbare feiten die de afgelopen twee jaar zijn gepleegd door leden van Satudarah Motorcycle Club (SMC). „Moeten wij dan echt geloven dat het hier iedere keer om rotte appels gaat?” Het probleem ligt niet bij de individuele leden, meent de officier. „Het probleem is diep verankerd in de clubcultuur.”

In een soortgelijke civiele procedure eind vorig jaar tegen Bandidos gaf de rechter het OM gelijk: de motorclub werd per direct verboden. Het verbod geldt in Nederland voor zowel de nationale als internationale afdeling. Bandidos ging daarop in hoger beroep. Omdat die zaak nog loopt, geldt het verbod nog niet. Satudarah werd eerder verboden in Duitsland.

Satudarah is een van oorsprong Molukse motorclub die in de afgelopen jaren sterk is gegroeid. De club heeft ongeveer honderd ’chapters’ in binnen- en buitenland. In Nederland telt de club ongeveer negenhonderd leden.