Nieuws/Binnenland
2013564
Binnenland

Omstanders redden vluchteling en medewerkster azc uit water

De personen lagen in de IJssel in het centrum van Deventer.

De personen lagen in de IJssel in het centrum van Deventer.

DEVENTER - Een inwoner van het azc Schalkhaar en een medewerkster van het azc zijn dinsdag aan het einde van de middag door omstanders uit de IJssel bij Deventer gered. Dit gebeurde voor een vol terras.

De personen lagen in de IJssel in het centrum van Deventer.

De personen lagen in de IJssel in het centrum van Deventer.

Rond 17.45 uur zou een man in de IJssel zijn gesprongen naast het terras van het Sandton IJsselhotel. Hij kon echter niet zwemmen. Een medewerkster van het azc wilde hem redden en sprong hem achterna.

Omdat ze de man niet goed boven water kon houden, raakte de vrouw zelf in de problemen. Omstanders schoten vervolgens te hulp.

’Dikke pluim’

Toen de hulpdiensten ter plekke kwamen, waren de twee al uit het water. Volgens een agent verdienen de omstanders een „dikke pluim omdat ze levensreddend hebben gehandeld”, aldus de Stentor.

De slachtoffers waren bij kennis, maar zijn voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Het is nog niet duidelijk waarom de man in het water sprong.

Zwemles

Eerder deze week verdween een man uit Eritrea nadat hij was gaan zwemmen in recreatieplas ’t Hilgelo in Winterswijk. Dinsdag is daar een lichaam gevonden. Dat het om de asielzoeker gaat, is niet bevestigd, maar het lijkt aannemelijk.

Al langer wordt door mensen gewaarschuwd dat asielzoekers vaak niet goed kunnen zwemmen, en daardoor in de problemen komen. Daarom moeten ze allemaal zwemles krijgen, zo stelde de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) eerder voor, nadat een 16-jarige Syrische jongen was verdronken in Venlo. De PVV keerde zich tegen gratis zwemles voor asielzoekers.