Nieuws/Binnenland
2013603
Binnenland

Vader tipt politie over zoon (15)

Verrader? Nee! Experts positief over vader die zoon aangaf

TILBURG - Het bericht dat een 15-jarige jongen door zijn bloedeigen vader is aangegeven bij de politie voor diefstal, zorgt voor veel reacties op sociale media. Sommigen noemen hem een ’NSB’er’. Anderen vinden zijn actie ’super’. Opvoedcoaches zijn positief, al stellen ze wel een kanttekening.

De inwoner van Tilburg ontmaskerde zijn zoon als dief van 20 merktekens, toen hij een opsporingsvideo zag van een lokaal tv-programma. Op bewakingsbeelden was zijn zoon duidelijk te zien. Die had ondertussen al een excuusbrief geschreven, met geknipte letters, maar dat mocht niet baten: de vader nam contact op met de politie.

Op Facebook maakt het bericht de tongen los. „Vader onwaardig”, schrijft iemand. Een ander vraagt ’wat er rijmt op NS2’. „Opvoeden?”, vraagt weer een ander. „Je kind overtuigen zichzelf aan te geven: dat is opvoeden. Dit heet anders.”

Toch zijn veruit de meeste reacties positief. „Geweldig pa, zo hoort het”, schrijft iemand. Een ander: „Super vader!” Als we twee opvoedcoaches vragen om hun mening, verschillen ze van mening, maar beiden zijn gematigd positief over de actie van de vader.

’Heel dapper!’

„Wat ik van zijn optreden vind? Perfect. Als ik het zo lees, heeft de jongen al spijt gehad, maar het is goed om aan je zoon een signaal te geven: dit is niet oké”, zegt kindercoach Tea Adema. „Hij moet leren dat zoiets consequenties heeft.”

De vader had zijn zoon ook thuis kunnen bestraffen, geeft Adema toe. „Maar dit was een goed idee, denk ik. En heel dapper: vermoedelijk worden de kosten verhaald op hem. Dat hij de verantwoordelijkheid neemt als vader, valt te prijzen.”

Samen of alleen?

Tischa Neve, opvoedkundige en kinderpsycholoog, is gematigd positief. „Mijn advies zou zijn: ga eerst in gesprek met je zoon. Zeg: luister, ik heb de camerabeelden gezien, dus vertel! Zo geef je hem de kans z’n verhaal te doen.”

Op die manier kun je, als ouder, aanvoelen hoe de vlag erbij hangt. „Je kunt een inschatting maken: is er oprechte spijt, is hij echt geschrokken, of reageert hij laconiek?”

Vervolgens kan een vader z’n zoon de keuze geven: of we gaan samen naar de politie, of ik ga alleen. „Want dat de politie wordt ingeschakeld, is gewoon goed. Het zou een verkeerd signaal zijn om je kind te blijven beschermen.”

Nog niet terug

Marianne van de Sande is een van de velen die sinds kort een embleem mist. Ze deed geen aangifte. „Ik heb voor deze maand een afspraak ingepland bij de dealer om het een en ander weer in orde te maken. De prijs is 41 euro”, stelt Van de Sande. „Jammer van mijn mooie MINI.”

Bent u, of kent u de vader in kwestie? We horen graag zijn eigen verhaal. Mail naar [email protected]