Nieuws/Binnenland
2013780929
Binnenland

Poppodia en festivals: wij worden de dupe van ongevaccineerden

AMSTERDAM - De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) begint het idee te krijgen dat „het probleem van niet-gevaccineerden nu ons probleem wordt.” Er moet meer ingezet worden op het aanmoedigen van vaccineren, vindt directeur Berend Schans.

Demissionair premier Mark Rutte maakte vrijdagavond tijdens een persconferentie bekend dat festivals tot 20 september verboden blijven. „Organisatoren, publiek, zelfstandigen en vooral artiesten zijn van die maatregelen de dupe”, vindt Schans. „Er moeten gewoon zo veel mogelijk mensen gevaccineerd worden. Voor mensen die dat principieel niet willen, is dat hun goed recht. Maar ik denk dat er bij sommige mensen ook sprake is van laksheid.”

De VNPF vraagt daarom ook om meer duidelijkheid. „Laat als overheid eens wat harder horen: ’binnenkort kost het je heel veel geld om je te laten testen en nu is het nog gratis’. Dus laat je vaccineren als je dat wilt. Daar moet echt duidelijker over gecommuniceerd worden.”

Stevenen we af op een vaccinatiesamenleving? In de podcast Generatie T. gaan twee volledig gevaccineerde dertigers daarover in gesprek met twee jonge, weloverwogen collega’s die zich liever niet laten inenten:

In het begin waren er ook routekaarten en duidelijke plannen, maar die ontbreken volgens Schans nu. „De uitleg van demissionair premier Rutte is erg eigenaardig. Het zou bijna in een scène van Monty Python passen.”

De VNPF stuurde op het heropenen van festivals en poppodia per 1 september, maar dat zit er niet in. „We gaan het maar weer hebben over de steun voor het vierde kwartaal. Dat is het enige wat we nu kunnen doen.”